Wanneer je last hebt van ernstige menstruatieklachten, kan dit je leven flink ontwrichten. Ten slotte wordt je er elke maand opnieuw mee geconfronteerd. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat deze klachten veroorzaakt en wat je eraan kunt doen. In dit artikel geven we je tips voor wat je nog meer kunt doen bij menstruatieklachten, behalve een pijnstiller nemen.
1. Welke klachten heb je precies?
Voordat we ingaan op mogelijke oplossingen voor menstruatieklachten, is het belangrijk om te weten welke klachten er kunnen optreden. Menstruatieklachten kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige pijn en andere symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en stemmingswisselingen. Ook overmatig bloeden komt voor en dat is vaak weer een veroorzaker van bloedarmoede. Het is essentieel om aandachtig naar je eigen lichaam te luisteren en de specifieke klachten die jij ervaart te identificeren en deze bij de oorzaak aan te pakken.
2. Naar de huisarts
Helaas is het zo dat menstruatieklachten lang niet altijd serieus genomen worden door je omgeven. Er heerst een onuitgesproken mening van ‘je moet je niet aanstellen’ of het wordt weggewuifd als ‘vrouwendingetje’. Maar wanneer je klachten ernstig zijn, kunnen ze je dagelijks leven echt ernstig belemmeren en dat is geen aanstellerij! Het is dan verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan onderliggende medische aandoeningen uitsluiten of behandelen, zoals endometriose of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). De huisarts kan ook advies geven over mogelijke medicamenteuze behandelingen die de symptomen kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan een ijzerkuur wanneer je bloedarmoede hebt, of ‘de pil’ om de ergste klachten te onderdrukken.
3. Hormonen uit balans
Toegegeven, de ene vrouw heeft meer last van problemen rond de menstruatie dan de andere. Echter, een veelvoorkomende oorzaak van menstruatieklachten is dat de hormonen uit balans zijn. Bij deze disbalans gaat het meestal om de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een cruciale rol in het reguleren van de menstruatiecyclus en eventuele verstoring kan leiden tot ongemakken. Om de hormoonbalans te herstellen, kun je overwegen om bepaalde voedingsstoffen toe te voegen aan je dieet. Voedingsmiddelen zoals lijnzaad, vette vis en groene bladgroenten bevatten stoffen die kunnen helpen bij het reguleren van hormonen. Daarnaast kan het verminderen van stress, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging ook bijdragen aan een evenwichtige hormoonhuishouding.
4. Probeer eens acupunctuur
Naast traditionele medische behandelingen zijn er ook alternatieve therapieën die verlichting kunnen bieden bij menstruatieklachten. Een veelbesproken optie is acupunctuur. Acupunctuur is een oude Chinese geneeskundepraktijk waarbij dunne naaldjes in specifieke punten van het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te herstellen. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van acupunctuur bij menstruatieklachten, hebben veel vrouwen positieve ervaringen gemeld met deze behandelmethode. Het kan de moeite waard zijn om een gekwalificeerde acupuncturist te raadplegen en te kijken of deze benadering jou verlichting kan bieden. Acupunctuur kan helpen om allerlei soorten van evenwicht in lichaam en geest te herstellen, dus hoogstwaarschijnlijk ook wanneer je vrouwelijke hormonen niet in balans zijn.
5. Wees lief voor jezelf
Het kan heel veel schelen om jezelf lekker te vertroetelen. Neem even rust indien mogelijk en leg een warme kruik of kersenpitkussentje op je buik of onderrug. Zorg voor lichte beweging door wat te wandelen of lichte oefeningen te doen. Wat speciale yogaoefeningen kunne ook verlichting bieden. Neem een lekker bad of warme douche en laat de massagestraal over je buik en onderrug gaan. Eventueel kun je ondersteunende supplementen gebruiken, zoals teunisbloemolie of monnikspeper.
Kom in actie
Kortom, menstruatieklachten kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Gelukkig komt daar meer aandacht voor en het lijkt erop dat we in Nederland misschien ook wel menstruatieverlof krijgen, net als veel andere landen in de wereld. Toch is het is belangrijk om te begrijpen welke klachten je precies ervaart en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Naast het nemen van pijnstillers is het essentieel dat je actie onderneemt. Zet de nodige stappen die je niet alleen verlichting geven, maar ook de oorzaak van je klachten bij de bron aanpakken. Ga naar de huisarts om eventuele medische oorzaken uit te sluiten. Overweeg acupunctuur om een een evenwichtige hormoonbalans te herstellen.
Elke vrouw is anders en wat voor de een werkt, hoeft dat voor de ander niet te doen. Neem daarom de tijd om te ontdekken wat voor jou een goed resultaat levert. Experimenteer met verschillende benaderingen en luister altijd naar je eigen lichaam. Zorg voor jezelf en kijk gerust die tranentrekker met een lekkere reep chocolade erbij. Jij hebt er behoeft aan, dus doet het je goed! Met geduld, zelfzorg en de juiste ondersteuning kun je menstruatieklachten beter onder controle krijgen en weer volop genieten van het leven, elke maand opnieuw.