Onzeker, een vermoeide blik, rimpelig … Ben jij ook zo kritisch op jezelf als je in de spiegel kijkt? Weet een ding zeker: met zelfkritiek kom je niet verder en word je ook niet meer zelfverzekerd. Hoe gebruik je die spiegel als goede bekrachtiging? Relatietherapeut Patricia van Lingen schiet te hulp.
Tevreden zijn met hoe je eruitziet: het is een kunst op zich. Als je in de spiegel kijkt, denk je vaak: werk aan de winkel. Zie je jezelf op een foto dan is het soms helemaal even slikken. Ben je echt zo … kwetsbaar? Bah. Een ander ziet je gek genoeg heel anders, zij vindt je wel krachtig en stoer. Intelligent en leuk. Helaas zit jij vast aan dat beeld van jezelf in de spiegel. Je blijft toch die vrouw zien waarvan je denkt: werk aan de winkel.
Is je eigen kritische blik in de spiegel erg? Ja en nee. Veel mensen zijn milder voor anderen dan voor zichzelf. Maar als die zelfkritiek zich uit in twijfel en onzekerheid dan wordt het anders. Dan wordt het tijd voor … Patricia van Lingen! Deze relatietherapeut schreef het boek ‘Wat je zegt, ben je zelf’. Een prima vraagbaak voor een korte sessie spiegeltherapie.
Je waardevol voelen is ingewikkeld; overal zie je mensen die mooier zijn en meer succes hebben. Ontevredenheid ligt voor het oprapen …
“Klopt. We zijn als mensen voorgeprogrammeerd om te overleven in een omgeving waarin aan alles een gebrek is. Inmiddels zijn we omringd door overvloed, maar onze mindset is gericht op tekorten. We focussen ons vooral op wat we niet hebben, niet op wat er wél is. Wat als we het zouden omdraaien en onszelf vergelijken met mensen die het minder goed hebben?”
Als je een onzeker iemand in de spiegel ziet, hoe reken je daar mee af?
“Niet door weg te rennen. Luister naar wat die reflectie in de spiegel je te vertellen heeft. Denk niet alleen aan een fysieke spiegel, iedereen kan je spiegel zijn. Met name in de liefde gaan we echter een diepe verbinding aan en komen kwetsbaarheden bovendrijven. Je partner is een ‘spiegelaar’ bij uitstek. De kwaliteiten die je in een ander bewondert, vertellen wat je nog te ontwikkelen hebt.”
Blij worden van je spiegelbeeld heeft dus alles te maken met zelfliefde?
“Ja. Zelfliefde is niet iets voor bofkonten. Het is voor ons allemaal weggelegd én het is nooit te laat om het te ontwikkelen. Zelfs als je als kind keer op keer te horen hebt gekregen dat je dom, te dik, of onhandig was, kun je je revanche nemen. Maar daarvoor moet je wel een verandering bij jezelf teweeg brengen. Want de enige die je kunt veranderen is jezelf. Veranderen begint altijd met ‘ik’.”
Stappenplan: Spiegelen voor dummies
Niet alleen in de liefde, maar in alle relaties kan spiegelen je persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling brengen, stelt relatietherapeut Patricia van Lingen. “Niemand leeft in deze wereld zonder spiegels. Dus ook verstokte vrijgezellen of solisten kunnen deze techniek toepassen. De kunst is vooral om de juiste woorden te vinden. Als dat lukt, voel je dat meteen. Je raakt iets diep vanbinnen.”
Beantwoord de volgende vragen en begin elk antwoord met ‘ik’. Dan leer je het meest van deze spiegelsessie!
- Welke emoties roept de ander bij mij op?
- Wat bewonder ik in de ander? Waaraan erger ik me? Wat maakt mij boos/verdrietig/angstig?
- Wat zeggen die emoties over mij? Welk gemis of verlangen zit erachter?
- Wat kan ik leren? Wat heb ik te ontwikkelen?
- Hoe ga ik dat realiseren? Hoe neem ik verantwoordelijkheid?
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.