Een kwart van ons leven liggen we in bed. En toch staan we maar zelden stil bij ons matras. We kopen het na een snel rondje proefliggen en willen er vooral niet te veel geld aan uitgeven. Maar wat is het geheim van een goed matras? En hoe doe je geen miskoop? We zochten het voor je uit.
Je matras heeft grote invloed op je nachtrust. Er wordt zelfs gezegd dat het voor tachtig procent bepaalt hoe goed je slaapt. Joep Verbunt van een onlinematrassenmerk ziet vaak dat mensen pas in een goed matras investeren als ze klachten hebben: “Ze hopen dat een nieuwe de klachten oplost, maar dat is lang niet altijd het geval. Beter is het om veel eerder in een goed matras te investeren. Zo kun je klachten zelfs voorkomen.”
Nieuw matras kopen? 6 tips
Iedereen die weleens een nieuw matras heeft gekocht, weet hoe lastig het is. Nadat je op een stuk of vijf soorten hebt gelegen, ga je aan alles twijfelen. En na een dag shoppen, ligt alles lekker … Het is ook best moeilijk te omschrijven: houd je meer van hard of zacht? Ben je een zij-, buik- of rugslaper? Welk materiaal heeft je voorkeur? En lig je eindelijk thuis op je spiksplinternieuwe matras, blijkt die oude tóch lekkerder te liggen. Pfff wat een gedoe! Om het kopen van een goed matras voor eens en voor altijd makkelijker te maken, zetten we zes tips op een rijtje.
1. Besef dat het de investering waard is
Een matras is een flinke investering. Maar als je er rekening mee houdt dat je er gemiddeld 10 jaar mee kunt doen, dan valt het reuze mee. Stel je koopt er één van 3000 euro, dan is dat omgerekend 25 euro per maand. Waarschijnlijk ben je iedere maand meer geld kwijt aan je telefoon en elektriciteit.
2. Kies de juiste hardheid
Weet je niet of je van een hard of zacht matras houdt? Een tip: je kunt overwegen om voor een aanpasbaar matras te kiezen, zoals veel winkels aanbieden. De hardheid kun je dan zelf bepalen per kant van het bed. Ook handig als je in de toekomst je voorkeuren veranderen en je bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap meer ondersteuning nodig hebt.
3. Houd rekening met je lighouding
Of je op je rug, zij of buik slaapt, is ook bepalend voor je uiteindelijke keuze. Slaap je op je zij, dan is het belangrijk dat je voor een matras kiest die je heupen en schouders goed ondersteunt. Je ruggengraat, van je nek tot je staartbeen, moet daarbij in een rechte lijn blijven. Voor rugslapers is het belangrijk dat de rugholte genoeg steun heeft. Buikslapers slapen het best op een hard matras, omdat de rug hierdoor rechter ligt.
4. Test altijd thuis
Tot voor kort gingen mensen naar een winkel om een matras te kopen. Het is alleen lastig om met kleding aan te bepalen waar je de komende tien jaar op wilt slapen. Steeds vaker bieden winkels de mogelijkheden om er eentje een maand of zelfs langer gratis thuis te proberen. Let wel op eventuele verborgen kosten, zoals ophaalkosten als je matras toch niet bevalt.
5. Kijk of je de hoes kunt wassen
Wie gevoelig voor huisstofmijt is, kan het beste kiezen voor een schuimmatras. Bij een matras met pocketvering kan er nog huisstofmijt tussenkomen, bij één van schuim niet. Ook is het belangrijk dat je de hoes kunt wassen. En is het gemaakt van polyester of tencel? Het voordeel van tencel is dat je er koeler door slaapt.
6. Let op het keurmerk
Er zijn veel goedkope aanbieders van matrassen tegenwoordig. Deze matrassen komen vaak uit China, gecomprimeerd en wel. In Europa wordt er volgens Europese wetgeving streng gecontroleerd. Let bij aankoop daarom op de certificaten. Een aantal belangrijke certificaten zijn:
- LGA certificaat, CentiPur, de gezondheid en de milieuprestaties op het gebied van kwalitatief hoogwaardige (koud)schuimen. Alleen producenten die voldoen aan strikte veiligheids-, gezondheids- en milieueisen mogen gebruik maken van dit label.
- Het HygCen certificaat wordt alleen afgegeven aan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en garandeert dat de kwaliteit van het schuim een hoge constante waarde heeft.
- De Oeko-Tex is een test- en certificeringssysteem voor textiel dat garandeert dat het textiel volledig vrij is van schadelijke stoffen en dat het matras veilig is om te gebruiken voor kinderen en baby’s.
Ook interessant: beter slapen? Ook je slaapomgeving heeft invloed op je slaapkwaliteit. Zo maak je je slaapkamer gezonder.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.