Zongedroogde paddenstoelen voegen extra vitamine D aan dit recept toe. Een topping van hele geroosterde paddenstoelen geeft de soep extra textuur en smaak.
SOEP VAN ZONGEDROOGDE PADDENSTOELEN
Ingredients
- 15 g gedroogde wilde paddenstoelen bij voorkeur zongedroogd
- 1 el raapzaadolie
- 2 st stengels bleekselderij fijngesneden
- 1 st grote wortel blokjes
- 1 st prei schoongemaakt endunne plakjes gesneden
- 350 g gemengde verse paddenstoelen schoongemaakt en fijngesneden
- 40 g zongedroogde tomaten fijngehakt
- 1 tl plus een mespuntje gedroogde tijm
- 2 takjes verse tijm
- 600 ml bouillon van een bouillonblokje (groente- kippen- of paddenstoelbouillon)
- 300 ml magere melk
- 150 g kleine witte champignons, schoongemaakt
- 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper
- 1 el olijfolie
- 1 st verse tijm en yoghurt of room om te garneren
Instructions
- Week de gedroogde paddenstoelen 15-20 minuten in 150 ml vers gekookt water, giet door een fijne zeef af en vang het weekvocht op.
- Snijd de paddenstoelen fijn. Verhit de raapzaadolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de bleekselderij, wortel en prei toe en kook zachtjes afgedekt 5-10 minuten tot de groenten zacht worden.
- Voeg de verse en gedroogde fijngesneden paddenstoelen, zongedroogde tomaten, kruiden, bouillon, melk en het weekvocht aan de pan toe en breng aan de kook.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 200 °C/gasstand 6.
- Laat 15 minuten zachtjes koken.
- Schep de witte champignons met een beetje gedroogde tijm en zwarte peper in de olijfolie om.
- Bak 15 minuten op een bakplaat.
- Laat de soep enigszins afkoelen voordat u de tijmtakjes verwijdert.
- Giet in een foodprocessor of blender en pureer tot een glad mengsel.
- Proef en breng op smaak.
- Leg de hele geroosterde witte champignons op de soep.
- Garneer met verse tijmblaadjes en wat yoghurt of room.
Notes
Auteurs: Margaret Rayman, Vanessa Ridland, Katie Sharpe en Patsy Westcott
ISBN: 9789021562902
Prijs: €24,99
Kosmos Uitgevers Bestel dit boek bij bol.com »