Aardbeien in de winter en spruitjes in de zomer? In de supermarkt zou je de seizoenen bijna vergeten. Seizoensgebonden kopen, koken en eten heeft alleen veel voordelen. Wij geven je vijf redenen die je direct overtuigen om voortaan te kiezen voor een seizoensproof eetpatroon. Neem de seizoenen mee in de keuken!
In de supermarkt geldt: ‘U vraagt, wij verkopen’. Het is een luilekkerland voor de moeilijke eter die in de herfst, winter en zomer paprika wil eten en niets moet weten van klassieke seizoenstoppers als aardpeer, rabarber en spitskool. Wil je meer rekening houden met de seizoenen? Laat je overtuigen door deze redenen:
1. Je eet gevarieerder
Door te koken met producten uit het seizoen, word je gedwongen om verder te kijken dan je winkelmandje. Je kiest niet altijd voor die makkelijke sperzieboon of veelzijdige broccoli, maar gaat voor variatie. In de zomer tover je een maaltijd met witte kool op tafel en in de winter zoek je naar recepten met rammenas. Een seizoensproof voedingspatroon zorgt ervoor dat je uit je kookcomfortzone komt, wat meer creativiteit in de keuken en meer variatie op je bord betekent. En als je favoriete groente of fruit wél in het seizoen is, geniet je er extra van.
2. Je voelt je meer verbonden met het seizoen
In de winter vraagt ons lichaam om ander eten dan in de zomer. Zo snakken veel mensen ‘s winters naar warm en voedend eten, zoals havermout en maaltijdsoepen, en in de zomer naar koud en licht eten, zoals salades en smoothies. De groente, fruit, kruiden en specerijen die bij het seizoen passen, sluiten hier perfect op aan. In de winter maak je een stevige stamppot met bloemkool en in de zomer een smoothie met blauwe bessen. Seizoensgebonden eten sluit dus aan bij wat je lichaam op dat moment nodig heeft en zorgt automatisch voor meer verbinding met het seizoen. Want wat je ziet groeien, ligt even later op je bord.
3. Je bespaart geld
Nog een goede reden om groente en fruit uit het seizoen te kopen: je bespaart er veel geld mee. Als je een rondje door de groente- en fruitafdeling maakt en alleen let op de prijs, kom je automatisch uit bij de producten uit het seizoen. De teler hoeft in deze tijd van het jaar namelijk geen kas, supplementen of extra meststoffen te gebruiken om groente en fruit te laten groeien. Ook hoeft het niet overgevlogen te worden uit een land met een tropisch klimaat, wat natuurlijk extra geld kost. Moeder natuur doet al het werk en zorgt met een beetje geluk voor een gigantische oogst. Daarom kun jij het voor een prikkie in de supermarkt kopen.
4. Je denkt aan het milieu
Met het kopen van lokale groente en fruit help je mee aan de vermindering van CO2-uitstoot. Want wat op jouw bord ligt, hoefde (bijna) geen reis af te leggen. Ook scheelt het een gigantische energierekening als het niet in een kas met kunstlicht hoeft te groeien en is er voor seizoensgroenten en –fruit geen kunstmest, pesticiden en andere kunstmatige ingrepen nodig om de groei te bevorderen.
5. Je eten is van betere kwaliteit
Een betere smaak voor minder geld, is voor veel mensen een reden om alleen tomaten in het seizoen te kopen. Deze vitaminebom hoeft dan een minder lange reis af te leggen, wat de smaak ten goede komt. En de tomaten van de boer om de hoek krijgen wel uitgebreid de tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Hierdoor bevatten ze ook nog eens meer vitaminen, wat gezonder is.
Een geheugensteuntje nodig? Hier lees je wat de seizoensgroente in de verschillende jaargetijden zijn.