Smullen!
Kruidige winterparfait met cranberries en granaatappel
Ingredients
Voor de merinque:
- ½ citroen
- 2 eiwitten
- 100 gram kokosbloemsuiker
Extra nodig: bakpapier
- 2 grote bakplaten of ovenrekken
- 1 spuitzak met een dun spuitmondje
- 1 mixer
Voor de ijstaart:
- 200 milliliter melk
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl karweizaad
- 3 kruidnagels
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 75 gram rozijnen
- 75 gram cranberries gedroogd
- 8 kerstkransjes of koekjes naar keuze
- 600 milliliter slagroom
- 150 gram kokosbloemsuiker
- 3 eidooiers
- 2 eieren
- 1 granaatappel
Extra nodig:
- 1 bakpapier
- 1 springvorm (Hoog 18 x 8 cm of gewoon 20 x 5cm)
Instructions
- Begin met de meringue (schuim).
- Bekleed de bakplaten met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 80 °C.
- Ontvet een ruime kom met citroensap.
- Splits de eieren en doe het wit in de kom (zonder een spoortje eidooier).
- Klop het eiwit op en voeg, als het stijf is, de suiker in een straaltje al kloppend toe.
- Klop het eiwit tot het een taai mengsel.
- Vul de spuitzak en spuit lange dunne banen naast elkaar op het bakpapier.
- Laat de meringue vijf uur in de oven drogen.
- Neem ze daarna uit de oven, laat ze afkoelen, breek de stengels voorzichtig in staafjes en bewaar die luchtdicht afgesloten.
- Door met de ijstaart.
- Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
- Doe wat warm water in een kom en laat hierin de rozijnen en cranberries een half uur wellen.
- Goed uitlekken.
- Verwarm de melk met alle specerijen, inclusief het vanille- en kaneelstokje.
- Laat het dertig minute op laag vuur trekken en indampen.
- Zeef de melk.
- Laat het afkoelen.
- Kruimel de koekjes fijn en bestrooi ze gelijkmatig over de springvormbodem.
- Klop de slagroom met honderd gram suiker stijf en zet die koud.
- Pak een beslagkom en zet die bovenop een pan met kokend water.
- Klop hierin de eidooiers met de rest van de suiker tot het dik en licht van kleur is.
- Spatel nu het eimengsel, de rozijnen en cranberries door de slagroom en roer er de gekruide melk in straaltjes door.
- Schep het mengsel op de koeklaag en laat het een nachtje in de vriezer staan.
- De volgende dag maak je de taart voorzichtig los.
- Zet hem op een mooie schaal, verdeel de meringuestaafjes erover en bestrooi met granaatappelpitjes.
Notes
Dit is echt het pronkstuk van je feestmaal en een tijdrovend gerecht. Maak hem voor de feestdagen klaar.
Zo lekker is ZTRDG! Voor gezondNU zal de zaterdag nooit meer hetzelfde zijn sinds we ZTRDG ontmoetten: een inspirerend online platform waar heerlijke recepten staan én waar je de betere culinaire adresjes vindt voor eerlijke, bijzondere en vaak biologische ingrediënten. ZTRDG slaagt erin om alles wat gezond is zo klaar te maken dat je maag ervan begint te rammelen.
¡kook!
NIEUW! ¡kook!, hét kookboek dat kennis over de werking van voeding en voedingsstoffen verbindt met het enige wat ertoe doet: lekker! Bestel direct in onze webshop » Recept, styling en fotografie door:Zo lekker is ZTRDG! Voor gezondNU zal de zaterdag nooit meer hetzelfde zijn sinds we ZTRDG ontmoetten: een inspirerend online platform waar heerlijke recepten staan én waar je de betere culinaire adresjes vindt voor eerlijke, bijzondere en vaak biologische ingrediënten. ZTRDG slaagt erin om alles wat gezond is zo klaar te maken dat je maag ervan begint te rammelen.
Kijk op ztrdg.nl »
Tried this recipe?Let us know how it was!