Roggebrood heeft vandaag de dag een retro-karakter gekregen, maar dit donkerbruine bammetje blazen wij graag nieuw leven in! Het is namelijk niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde lunchtip. We leggen vijf geheimen van dit zoete vezelbommetje op tafel.
Geheim 1: Fries roggebrood wordt niet gebakken
Fries Roggebrood heeft geen haast om de warme oven uit te komen. Het brood bakt namelijk tot wel 24 uur. Tenminste, écht bakken kun je het bijna niet noemen. De bakkers zetten de oven namelijk op een lage temperatuur, waardoor ze eerder garen dan bakken.
Geheim 2: Roggebrood smaakt in elke regio anders
Veel streken in Nederland kennen hun eigen soort roggebrood. De bekendste soorten komen uit Friesland en Brabant, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In Brabant bakken ze roggebrood een stuk korter, namelijk zo’n twee tot vier uur. En dit gebeurt op een hogere temperatuur. Brabants roggebrood heeft daarnaast een neutrale smaak en doet stiekem een beetje denken aan normaal brood. Naast gemalen rogge, bestaat dit roggebrood vaak uit tarwebloem, gist of zuurdesem. De echte zoetekauw zal eerder voor de Friese variant kiezen. Dit roggebrood bestaat alleen uit gebroken roggekorrels; er zit dus geen tarwe in. Tot slot kent de Friese soort een veel langere baktijd. Welke het lekkerste is, laten we graag aan jou over.
Geheim 3: De donkere kleur komt door de baktijd
Omdat het Friese roggebrood een veel langere baktijd kent, wordt een deel van het zetmeel omgezet in suikers. Hierdoor ontstaat de donkere kleur én de zoete smaak. Sommige mensen denken dat aan dit roggebrood suikers zijn toegevoegd, vanwege de smaak, maar dat is dus niet zo. Gezond en zoet, wat wil je nog meer?
Geheim 4: Roggebrood bevat meer vezels dan volkorenbrood
Roggebrood is een bron van vezels. Wist je dat het zelfs 30 procent meer vezels bevat dan volkorenbrood? Eet je roggebrood, dan zit je sneller en langer vol en doe je je darmen een groot plezier. De vezels in rogge bevatten ook nog eens pentosanen. Deze bijzondere vezel neemt veel vocht op en zorgt voor een goede spijsvertering. En of dat nog niet genoeg is, haal je tien procent van je algemene dagelijkse hoeveelheid ijzer uit één donkerbruin plakje. Kom maar op met die kom erwtensoep!
Geheim 5: De supermarktvariant is vaak ongezond
Roggebrood uit de supermarkt wordt vaak in fabrieken gemaakt. De baktijd van dit brood is vele malen korter dan de Friese soort. Maar sneller is niet altijd beter: door dit versnelde tempo rijst het deeg niet voldoende en verteer je het roggebrood uit fabrieken hierdoor slechter. Plus: doordat het zetmeel niet omgezet wordt in suikers, voegen fabrieken vaak zelf suikers of stroop toe om het brood alsnog een zoete smaak te geven. Laat je dus niet misleiden en let op welk roggebrood je een plekje op jouw broodplank geeft.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.