Dommel je wel eens weg achter je laptop, tijdens een college of als je ‘s avonds op de bank zit? Dan voel je dat aan je oogleden. Ze worden zwaarder, zwaarder en zwaarder.. maar is dat ook écht zo? En wat kun je tegen dit vermoeide gevoel doen? Leggen wij je uit!
Je ogen zijn de hele dag in de weer. Slaapprofessor Eus van Someren: “In de loop van de dag kost het moeite om de bovenste ooglidspier – de spier die het oog openhoudt – aan te spannen. Span je die niet aan, dan gaat je ooglid dicht.” Je oogleden worden dus niet écht zwaarder, maar de spier die ze openhoudt raakt vermoeid. “Bij slaperigheid ontstaat een trage lidslag, waardoor het lijkt alsof de oogleden zwaarder zijn”, legt neuroloog en slaapspecialist Hans Hamburger uit. Het is vergelijkbaar met de vermoeidheid van elke spier van het lichaam. Je kent vast wel het gevoel van je benen die aanvoelen als lood, bijvoorbeeld bij het traplopen of fietsen tegen de wind in. Je lichaam gaat als het ware in de slaapmodus, en daarmee ook je spieren.
Zware oogleden zeggen niets over vermoeidheid
Wist je dat oogleden de dunste huid hebben? Ongeveer 1 millimeter. Op andere plekken is je huid gemiddeld 2 millimeter dik. Sommige mensen hebben een te veel aan huid op hun ooglid. “Mensen met een teveel aan huid op hun bovenooglid of een laagstand van hun oogleden hebben vaak meer moeite om hun ogen open te houden. Zij hebben het ook vaak over zware oogleden, maar dat staat los van vermoeidheid,” zegt oogarts Sander Keijser.
Tips tegen zware oogleden
De oplossing tegen zware oogleden: uitrusten! Hamburger: “Het is zinloos om meer te gaan knipperen, je oogleden te masseren of oefeningen te doen met je ogen. Een powernap of vroeger naar bed is het enige dat helpt.” Voorkomen dat je een slaaptekort krijgt is dus de belangrijkste tip, net als het vermijden van langdurig beeldschermgebruik en te veel kunstmatig licht. Ook oogarts Keijser denkt dat goed uitrusten de enige oplossing is. “Tenzij het zware gevoel komt door een teveel aan huid of een laagstand van de bovenoogleden. Dan kun je het operatief laten herstellen.”
Stop met wrijven!
Dan blijft er nog één vraag over: waarom wrijven we eigenlijk in onze ogen als we moe zijn? Volgens Hamburger komt dat omdat je ogen bij slaaptekort branderig gaan aanvoelen. Hamburger: “De samenstelling van traanvocht verandert. Ook scheid je minder traanvocht af als je te kort slaapt of erg slaperig bent. Daardoor ontstaat een branderig gevoel en gaan mensen in hun ogen wrijven. Dat wrijven geeft echter juist extra irritatie, tot rode ogen aan toe. Probeer dus niet te wrijven! Oogdruppels kunnen een branderig gevoel wegnemen, maar niet de oorzaak: slaperigheid.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.