Het is een typische vrouwenkwaal: altijd koude handen en voeten hebben. Vaak heeft dit te maken met een slechte doorbloeding. Klinkt onschuldig, maar dat is het niet altijd. Hoe herken je een slechte doorbloeding nog meer? Dit zijn de zes bekendste signalen.
Doordat we steeds langer zitten, hebben ook steeds meer mensen last van een slechte doorbloeding. Klinkt logisch, want ons lichaam is gemaakt om te bewegen en hoe meer je beweegt, hoe beter je doorbloeding. In de praktijk gaat het dan ook mis: we werken zittend, rijden zittend auto en ploffen ‘s avonds opnieuw zittend op de bank. Als je tijdelijk last hebt van een slechte doorbloeding – daar spreek je van als je simpelweg te weinig beweegt – is dat niet meteen ernstig. Wél als dit langer aanhoudt. Die kans op hart- en vaatziekten neemt dan toe. Zo herken je de zes belangrijkste signalen.
1. Koude handen en voeten
We noemden het al: altijd koude handen en voeten hebben is vaak het eerste signaal dat je doorbloeding beter kan. Vaak voelt ook het puntje van je neus koud aan. Als je bloedsomloop niet optimaal werkt, kunnen je voeten en handen niet goed van bloed worden voorzien. Daardoor voelen ze koud aan, zelfs in de zomer.
2. Vermoeidheid
Moe zijn is een klacht die voorkomt bij heel veel aandoeningen, maar ook mensen met een slechte doorbloeding hebben er last van. Dat komt omdat voedingsstoffen dan niet optimaal door je lichaam opgenomen kunnen worden. Het bloed wordt daardoor weer langzamer door je lichaam gepompt en ook je spieren en hersenen worden langzamer voorzien van nieuw zuurstof. De kans is dan groot dat je je moe, zwak en lamlendig gaat voelen.
3. Haaruitval en broze nagels
Ook haaruitval en broze nagels zijn een gevolg van het niet genoeg binnenkrijgen van voedingsstoffen. Bij een tekort aan bepaalde vitamines kun je meer haren verliezen en kan je haar ook sneller afbreken. Datzelfde geldt voor je nagels: die worden brozer en breekbaar.
4. Spierpijn
Als je bloedsomloop niet goed werkt, krijgen je spieren minder zuurstof. Afvalstoffen, zoals melkzuur, kunnen dan slecht worden afgevoerd en dat is schadelijk. Een spier kan zelfs koud aanvoelen. Je kunt dus zomaar last krijgen van spierpijn, zonder dat je gesport hebt of iets anders belastends hebt gedaan.
5. Spataderen
Heb je last van spataderen? Dat kan door je doorbloeding komen. Spataderen zijn verwijde adres in de benen. Vooral vrouwen hebben er last van. Ze ontstaan als bloed niet goed kan stromen. De kleppen in de aders sluiten dan niet goed en bloed stroomt terug. Je benen en kuiten kunnen dan pijn gaan doen, vooral als je lang staat. Door het ophopen van vochten, kunnen je benen ook dikker worden.
6. Trage spijsvertering
Door een slechte doorbloeding kan ook je spijsvertering trager gaan werken. Dit herken je als je uren nadat je gegeten hebt nog steeds vol zit, zelfs als je een kleine maaltijd achter de kiezen hebt. Ook als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, verstopping of gassen in je darmen, moet er een belletje gaan rinkelen. Houd je stoelgang daarom goed in de gaten, want het kan betekent dat de bloedtoevoer naar je darmen niet goed functioneert.
Wanneer naar de huisarts?
Ga bij langdurige klachten altijd naar de huisarts. Een slechte bloedsomloop kan namelijk het gevolg zijn van een groter, onderliggend probleem, zoals diabetes type 2, ernstig overgewicht, aderverkalking en bloedstolsels. Neem klachten daarom niet voor lief.