Wie een beetje thuis is in de wereld van etherische oliën, heeft wel een flesje lavendelolie, pepermuntolie of eucalyptusolie in huis. Maar prijkt er ook tea tree olie in jouw badkamerkastje? Volgens Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut, is deze olie onmisbaar. Niet voor niets noemt hij het ‘eerste hulp in een flesje’.
De tijd dat etherische oliën in het hokje ‘zweverig’ zaten, is al lang verleden tijd. Iemand die niet zonder etherische oliën kan en zijn werk van aromatherapie heeft gemaakt, is Harmen Rijpkema. Vooral over tea tree olie is deze medisch antropoloog en aromatherapeut enthousiast: “Het is zo’n veelzijdig product. Je kunt het als eerste hulp gebruik bij een wondje of bij een insectenbeet omdat het van nature antibacterieel, antischimmel en antiviraal is. Daarnaast kun je er goed zelf verzorgingsproducten van maken, zoals een huidolie of balsem.”
Van puistjes tot schrale plekjes
Zelf gebruikt Harmen tea tree olie het liefst puur op de huid als eerste hulp of verwerkt in een balsem om de huid gezond en egaal te houden. Maar er is nog veel meer mogelijk: “Je kunt als het nodig is een druppeltje puur gebruiken, bijvoorbeeld op een wondje, puistje, schimmelnagel of insectenbeet. Ook kun je het in een plantolie verwerken en er een huidolie van maken. In een aroma diffuser is tea tree een goede hulp als luchtzuiveraar, om de lucht te reinigen en te ontsmetten. Ben je niet gek op de typische geur van tea tree, dan kun je dit maskeren door een andere olie toe te voegen zoals citroen, eucalyptus of zilverspar.”
Checklist: tea tree olie kopen
Wil je tea tree olie kopen? Dan is deze checklist van Harmen ideaal. Als het flesje aan onderstaande eisen voldoet, kun je het met een gerust hart afrekenen:
- De Latijnse naam – Melaleuca Alternifolia – staat op de verpakking.
- De olie zit in een donker flesje, om de kwaliteit te waarborgen.
- Er staan symbolen en waarschuwingen op het etiket. Volgens de Europese overheden worden etherische oliën gezien als een chemisch product, waardoor het verplicht is om aan de chemische wetgeving te voldoen. Aan de symbolen en waarschuwingen op het etiket kun je zien dat de leverancier op de hoogte is van de meest recente wetgeving.
- De olie komt uit Australië. Nog altijd komt daar de beste tea tree olie vandaan, want de oliekwaliteit is daar aan strikte regels verbonden
Belangrijk voor gebruik
Heb je een flesje tea tree olie in huis en wil je die voor het eerst gebruiken, dan heeft Harmen nog wat tips:
- Maak het flesje binnen negen maanden na opening op als je het op je huid gebruikt.
- Alleen als je de olie verdampt, mag de olie ouder zijn (maximaal drie jaar). Bij verdamping bepaalt je neus of de olie nog goed genoeg ruikt. Tip: schrijf op het etiket de datum van opening.
- Essentiële oliën zijn gevoelig voor licht, lucht en hoge temperaturen. Bewaar de olie op een donkere en droge plaats met een koele en gelijkmatige temperatuur.
- Gebruik niet te veel: tel de druppels. Meestal staat op het flesje hoeveel je moet gebruiken. Meer druppels werkt meestal niet sneller of beter.
- Als je tea tree olie regelmatig gebruikt, is het verstandig om af een toe een gebruiksstop in te voeren. Gebruik je de pure olie bijvoorbeeld bij een schimmelnagel? Dan is het aan te raden de olie na gebruik van een aantal weken een tijdje, bijvoorbeeld een week, te stoppen.
- Heb je een gevoelige of allergische huid, dan is het een goed idee om een huidtest te doen. Doe één of twee druppels op een pleister en plak dit aan de binnenkant van je onderarm of op je handrug. Houd de plek 24 uur droog. Heb je na een etmaal geen reactie, dan ben je waarschijnlijk niet allergisch voor tea tree. Bij irritatie is het slim om de olie niet puur te gebruiken, maar te verwerken in een basisolie zoals amandelolie.
- Gebruik tea tree alleen inwendig als je advies hebt ingewonnen van een deskundig natuurgeneeskundig therapeut of gekwalificeerde aromatherapeut.
Meer weten over het gebruik van tea tree olie? Harmen Rijpkema schreef het boek Tea tree olie, eerste hulp in een flesje. Dit artikel is in samenwerking met Stichting Aromatherapie tot stand gekomen. De tekst is onafhankelijk tot stand gekomen en getoetst op feitelijke onjuistheden.