Een groene tuin is niet alleen milieuvriendelijker, het is ook aantrekkelijk voor insecten en vogels en zorgt voor gezondere lucht in jouw omgeving. Hoe je een duurzame tuin inricht? Floor Korte geeft je 6 tips.
Floor is schrijver van het boek De Groene Tuin. Ze is kenner op het gebied van het creëeren van een duurzame tuin en moestuinieren. En het leuke: een groene tuin kan overal! Op het platteland, maar ook middenin de stad. Denk maar eens aan de volgende tips voor een duurzame tuin:
1. Leg een moestuin aan voor een duurzame tuin
Floor Korte: “Groente, fruit en kruiden verbouwen en opeten is niet alleen gezond voor je lijf en geest. Het is ook nog eens super duurzaam. Hoe dat komt? Je draagt minder bij aan CO2-uitstoot omdat de groenten, kruiden of fruit geen kilometers hoeven te reizen om op jouw bord terecht te komen. Een moestuin betekent een duurzamere tuin. Ook voor je eigen gezondheid is het slim: door zelf te kweken weet je precies wat er in je voedsel zit. Daarnaast maakt een groene leefomgeving en tuinieren ook echt vrolijk en dat versta ik ook onder duurzaam.” Meer weten over een moestuin aanleggen op je balkon? Je leest het hier.
2. Van grijze tuin naar een groene, duurzame tuin
“Ligt jouw tuin vol met tegels? Haal er een aantal uit en plant op deze plekken plantjes. Het regenwater kan hierdoor niet alleen beter weglopen, je geeft ook insecten een plekje om te leven in de tuin. En nee, insecten zijn niet eng of vies! Ze zijn juist heel erg handig en ruimen alles op in je duurzame tuin. Lekker laten zitten dus die spin.”
3. Koppel de regenton aan de regenpijp
“Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen: een regenton plaatsen in de tuin. Er valt zo ontzettend veel water in Nederland. Waarom je duurzame tuin besproeien met kraanwater als het met regenwater kan? Zelf heb ik een regenton van 200 liter staan, daar kan ik circa 12 gieters uithalen. Dat lijkt misschien niet veel, maar het scheelt wel weer 12 gieters aan kraanwater. Wist je dat regenwater ook veel beter is voor je plantjes omdat voedingstoffen er beter door worden opgenomen?”
4. Maak gebruik van je planten in de tuin
“Planten kunnen net zoals mensen niet zonder water. Ze nemen het water op door de wortels en verdampen het via hun bladeren. Als je in de zomer dus onder een boom of een groene pergola gaat zitten, is dit veel verkoelender dan onder een parasol of tarp. Daarnaast zorgen planten en bomen in de tuin dat ze water opnemen als er ineens heel veel regen valt. Dit zorgt dus uiteindelijk weer voor minder wateroverlast.”
5. Gebruik veel verschillende soorten groen
“Een duurzame tuin heeft een positieve werking op de biodiversiteit. Hoe groter de biodiversiteit, hoe meer variatie in dieren en planten. En dat is goed voor het natuurlijke systeem. Hoe meer soorten groen, hoe meer insecten zich er thuis zullen voelen en hoe meer vogels erop afkomen. We hebben het nu alleen maar over jouw eigen groene omgeving, maar het heeft natuurlijk ook effect op het grote geheel. Je draagt – met je duurzame tuin – bij aan een gezondere aarde.”
6. Plaats een compostbak of maak zelf een hoop
“Composteren is een recycle-proces van voedsel naar organische voedingstof voor de planten in de tuin. Maar ook kamerplanten zijn gek op compost. Zet de bak niet op een zonnige plek, want daar kunnen de wormen niet tegen die in de compostbak aanwezig zijn. De geschikte wormen voor het maken van compost zijn tijgerwormen. Ze klinken heel angstaanjagends maar ze zijn hartstikke nuttig voor een duurzame tuin.”
Meer weten over tuinieren? Je kunt Floors boek De Groene Tuin hier bestellen.