Sinaasappels behoren tot de meest gegeten fruitsoorten ter wereld, maar de schil … die belandt vaak in de biobak. Tot nu! Want nu weet je hoe lekker en gezond de sinaasappelschil is én wat je er allemaal mee kunt doen.
De perfecte oppepper
Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen. Ideaal voor tijdens de koudere maanden.
Grote schoonmaak
Gebruik je liever geen schoonmaakmiddelen met een groot gevarenkruis op het etiket? Zet dan sinaasappelschillen in tegen vettigheid. Je maakt er de perfecte allesreiniger van.
Zo ga je te werk: verzamel schillen van citrusvruchten en bewaar ze in een luchtdichte glazen pot. Zodra de pot vol is, schenk je er witte azijn bij. Laat de pot twee weken staan. Als de vloeistof een sterke citrusgeur heeft en geel van kleur is, is jouw krachtpatser klaar. Zeef de schillen eruit en giet het mengsel in een sprayflacon. Wedden dat je gasfornuis nog nooit zo geblonken heeft?
Etherische olie van sinaasappelschil
Toe aan rust en ontspanning? Binnen de aromatherapie wordt de schil ingezet om gevoelens van angst, stress en onrust te verminderen en om inslapen te bevorderen. Etherische olie van sinaasappel koop je bij de betere drogist.
Gezonde huid
Over sinaasappelschil wordt ook wel gezegd dat het kan helpen om kleine vlekjes, mee-eters en dode huidcellen te verwijderen of voorkomen. Om die reden zit de schil vaak verwerkt in huidproducten. In pure vorm is het overigens niet verstandig om het op je huid te smeren, dan kan het gaan irriteren.
Sinaasappelschil tegen zweetvoetenlucht
Deins je terug bij het uittrekken van je (sport)schoenen? Rasp een sinaasappelschil en meng de rasp met een paar lepels zuiveringszout. Strooi het mengsel in je schoenen en laat het een nachtje intrekken. ’s Ochtends uitkloppen en klaar!
Liever bio
Gebruik je de schil van citrusvruchten? Koop dan bij voorkeur biologische vruchten en kies voor verse en stevige exemplaren, die hebben de lekkerste schil. Tussen november en juni hebben sinaasappels uit Spanje, Marokko en Egypte een lage klimaatbelasting.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.