In de Nederlandse taal hebben we maar liefst veertig spreekwoorden en uitdrukkingen waarin het woord ‘hart’ voorkomt. Alleen dat maakt al duidelijk hoe belangrijk dit orgaan is. Maar hoe groot is jouw kennis over het hart? Wij delen vijf vragen waar je het antwoord op wilt weten.
1. Welke voeding moet je eten voor een gezond hart?
Voor alle organen in je lichaam is het belangrijk om gevarieerd en puur te eten. Wel zijn er een aantal voedingsmiddelen waar je je hart éxtra blij mee maakt. Wat zeker op je boodschappenlijstje mag, zijn producten met onverzadigde vetzuren. Denk aan noten, olijfolie en avocado. Deze belangrijke vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten.
Maak ook ruimte in je keukenkastje voor volkoren graanproducten, peulvruchten en groene thee. Al deze voedingsmiddelen hebben een positief effect op je hart. Op zoek naar nog meer voedingsadviezen voor dit belangrijke orgaan? Die vind je hier.
2. Wat is het verschil tussen een mannen- en vrouwenhart?
Anatomisch gezien is het hart bij mannen en vrouwen gelijk. Een belangrijk verschil zit in de uiting van klachten die vrouwen hebben. Zo herkennen mannen hartklachten vaak aan pijn aan de borst, maar hebben vrouwen vaker pijn tussen de schouderbladen, in de rug of last van vermoeidheid. Ook kortademigheid komt vaak voor. Vaak worden deze klachten toegeschreven aan klachten die horen bij de overgang of stress. Het gevaar is dat dit eerder over het hoofd wordt gezien met alle gevolgen van dien. Daarom hebben ze bij HartKliniek naast de algemene cardiologie ook speciale aandacht voor het vrouwenhart.
3. Wat gebeurt er met het hart in de overgang?
Het is geen nieuws dat er in de overgang veel verandert in je lichaam. En ja, dat heeft ook effect op je hart. Voordat je in de overgang komt, beschermt het hormoon oestrogeen de vaatwanden. Dit werkt als natuurlijke vaatverwijder en heeft een positief effect op de stofwisseling. In de overgang neemt de productie van oestrogeen af, waardoor de vaten en dus ook je hart kwetsbaarder worden. Leef je ongezond, dan is het nog eens extra oppassen geblazen.
4. Hoe kan ik de kans op hart- en vaatziekten verkleinen?
Om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, is het belangrijk om gezond te leven. Dat houdt in: stoppen met roken als je rookt, gezond eten, tenminste 2,5 uur per week actief bewegen, voorkomen dat je te veel zit, zo min mogelijk alcohol drinken en beter leren omgaan met stress. Ook goed om te weten: de kans op hart- en vaatziekten is groter bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes, nierschade, reuma en als hart- en vaatziekten in de familie zitten. Roken en veel stress vergroten ook de kans.
5. Wat is het verband tussen stress en hartproblemen?
Van stress wordt je hart niet blij. Het stimuleert de aanmaak van adrenaline en cortisol waardoor je hart sneller gaat kloppen en bloedvaten vernauwen. Langdurende stress wordt dan ook gelinkt aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en meer ontstekingsreacties in het lichaam. De kans op hart- en vaatziekten is hierdoor groter. Reden genoeg om te onderzoeken wat voor jou werkt tegen stress.
Dit artikel is in samenwerking met HartKliniek tot stand gekomen. Je kunt bij HartKliniek terecht voor alle hart- en vaatziekten, van een eerste consult tot aan jaarlijkse controles. Kijk voor meer info op hartkliniek.com.