Hevig bloedverlies, doorbraakbloedingen of juist helemaal niet ongesteld worden. Bij het Lareb kwamen de afgelopen weken bijna 10.000 meldingen binnen van vrouwen die na een coronavaccinatie last kregen van hun menstruatie. Kan een vaccin daar echt invloed op hebben? En is dat gevaarlijk?
Bij het Lareb trokken de afgelopen weken duizenden vrouwen aan de bel. Het bijwerkingencentrum heeft al duizenden meldingen gekregen over een verstoorde menstruatie na een coronavaccinatie. Of het om een serieuze bijwerking gaat van het vaccin, is nog niet duidelijk. Wat is er wel al bekend? We geven antwoord op vier veelgestelde vragen.
1. Wat voor menstruatieklachten worden er gemeld?
De gemelde klachten die zijn binnengekomen zijn volgens het Lareb heel divers. Zo zijn er vrouwen die aangeven helemaal niet ongesteld te worden of juist meer last hebben van hun menstruatie dan normaal. Ook doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang zijn veelgehoorde klachten. Het Lareb gaat deze meldingen, die allemaal lijken te zijn ontstaan na een coronavaccinatie, in kaart brengen. Ook internationaal wordt er onderzoek naar gedaan. Gynaecoloog en arts voor functionele geneeskunde Barbara Havenith kent de verhalen. “In mijn praktijk hoor ik wat vrouwen erover, maar deze groep is wel op één hand te tellen. Ik hoor vooral veel bezorgdheid bij vrouwen door via-via verhalen en berichten op social media.”
2. Kan een vaccin echt je menstruatie veranderen?
Het is nog niet helemaal zeker dat een coronavaccinatie invloed kan hebben om je menstruatie, maar die mogelijkheid is er volgens het Lareb wel. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Een vaccin, elk vaccin dus, doet wat met het immuunsysteem en kan zo mogelijk ook invloed hebben op onze hormonen. Er wordt gedacht dat wanneer er met het coronavaccin een verband bestaat, dit te maken heeft met het kunnen aanhechten van het spike-eiwit uit het coronavirus aan ACE receptoren. “Deze receptoren bevinden zich ook in de baarmoeder, net al in heel veel andere organen en weefsels,” zegt Barbara. “In dat geval zouden menstruatieklachten niet alleen vaker moeten voorkomen na een vaccinatie maar ook als je corona hebt gehad. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat nu aantoont dat menstruatieklachten vaker voorkomen.”
3. Is dit gevaarlijk?
Waarschijnlijk niet. Bij de meeste vrouwen zijn de problemen met hun menstruatie na een vaccinatie van korte duur. Toch komt een verstoorde menstruatie ook voor zonder vaccinatie. Bijvoorbeeld als je ziek bent of veel stress hebt. Als je je veel zorgen maakt om het vaccin, zou zelfs dit de reden kunnen zijn van de problemen met je menstruatie. “Er is inderdaad veel invloed van het stresshormoon cortisol op de cyclus. Cortisol lijkt heel veel op progesteron en kan zich bij een hoge aanmaak op progesteronreceptoren aanhechten. Progesteron zelf kan er dan niet meer bij. Een progesterontekort is een belangrijke reden voor verstoringen in de cyclus.” Dit komt volgens Barbara vaker voor bij jonge meiden. “Zij hebben vaak nog menstruaties zonder dat er steeds een eisprong aan vooraf gaat. Dit is ook het geval bij vrouwen in de jaren voor de menopauze. De progesteronproductie neemt dan af en er zijn vaker veranderingen in de cyclus. Denk aan een korte cycli, onregelmatigheid en hevig menstrueel bloedverlies”
4. Bij welke menstruatieklachten moet je altijd aan de bel trekken?
Sommige menstruatieklachten moet je nooit voor lief nemen. Mocht je na een coronavaccinatie maanden later nog steeds last hebben van een veranderde cyclus, maak dan een afspraak met de huisarts of een gynaecoloog. Dat is ook het advies als je bloed verliest na de menopauze of herhaald hevig blijft menstrueren. Trek ook aan de bel als je langer dan zes maanden niet ongesteld wordt en jonger bent dan veertig jaar.