We kopen een boom voor in huis, gooien te veel kliekjes weg, laten de kerstversiering eeuwig branden en overladen elkaar met cadeaus. Wil jij dit jaar kerst duurzamer en dus milieuvriendelijker vieren? Volg dan deze tips voor een duurzame kerstboom, milieuvriendelijk kerstdiner en groene kerstcadeaus.
Niet alleen de kerstboom is groen dit jaar, maar ook het kerstdiner en de kerstcadeaus. Zonder te veel moeite is jouw kerst dit jaar een stuk duurzamer. Wij geven je inspiratie:
Een duurzaam kerstdiner
Wil je van deze kerst geen vreetfestijn, maar een bewust eetfestijn maken? Zo maak je je kerstdiner duurzamer:
- Eet een kerst lang (of langer!) vegetarisch. Dit scheelt energie, fosfaat, stikstof en natuurlijk het leven van dieren. Ook het water- en landgebruik is lager. Voor de productie van 1 kilo rood vlees is 16.000 liter water nodig. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn minder milieuvriendelijk.
- Maak een kliekjesdiner. Geef familie en vrienden de opdracht om alle kliekjes te bewaren en mee te nemen voor een duurzaam lopend buffet.
- Kies voor lokaal en eet seizoensgroenten. Dus geen avocado bij het kerstdiner, maar de winterse wortel. Goedkoper en lekker als wortelfriet, wortelburger of als puree.
- Kliekjes van eerste kerstdag over? Op tweede kerstdag krijgen ze een nieuw leven.
Duurzame kerstcadeaus
Kun je geen afstand doen van de traditie om cadeautjes bij kerst te geven te krijgen? Kies dan voor één van deze duurzamere opties:
- Maak je eigen kruidenboter. Leuk om te verpakken in bakpapier met een mooie strik.
- Geef je lievelingsboek door en vergeet er niet een persoonlijke boodschap in te zetten.
- Schrijf voor alle gasten een compliment op papier. Wat heb je van die persoon geleerd? En waar kan die persoon trots op zijn?
- Geef deze kerst alleen zelfgemaakte en eetbare cadeaus. Denk aan: havermoutkoekjes, pesto, pindakaas, jam, een quiche of granola.
- Kerstkaarten maak je dit jaar zelf met plaatjes uit tijdschriften en karton.
- Geef een familielid met een schuur vol rommel of een tuin vol onkruid een bon voor een dag helpen.
- Wissel in de zomervakantie een week van huis met vrienden of familie, zo geef je elkaar een (kleine) vakantie cadeau. Maak zelf een vakantiefolder met aantrekkelijke foto’s van je huis en de dingen die in de omgeving te doen zijn.
- Pak de cadeautjes in met oude kranten of gebruik de Japanse Furoshiki-methode. Hierbij pak je alles in met oude kleding.
- Maak je eigen thee. Vul theezakjes met jouw favoriete kruiden en hang hier een mooi zelfgemaakt kaartje aan.
- Geef een zak met een bijzondere popcornmix cadeau. Je maakt het natuurlijk zelf.
Een duurzame kerstboom
Hoe gezellig kerstbomen ook zijn, ze zijn helaas niet zo duurzaam. Kunstbomen en echte kerstbomen veroorzaken verschillende soorten milieubelasting, daarom is het lastig om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Deze opties zijn er ook:
- Geef je boom meerdere levens door hem na kerst in de tuin te planten. Kies voor een boom met een grote kluit in een pot en wees royaal met water.
- Koop een tweedehands kunstkerstboom.
- Versier de boom met energiezuinige kerstverlichting. Veel kerstverlichting bestaat uit inefficiënte gloeilampjes die een groot deel van de elektriciteit in warmte omzetten. Led-lampjes hebben het laagste energieverbruik.
- Huur een boom. De gemiddelde huurboom gaat drie tot vijf keer mee.
- Vergeet de reistijd niet. Welke afstand heb jij afgelegd om bij de boom te komen of hoeveel afstand heeft de boom al afgelegd?
- Hang de boom vol met tweedehands ballen, bak zelf koekjes voor in de boom of hang er dennenappels en gedroogde sinaasappel in.
- Op de redactie van gezondNU kwamen de leukste ideeën voorbij voor een alternatieve kerstboom: ‘Ik heb een boom van hout’ of ‘Een geinig plantje met een bal’, ‘Maak een kerstboom van draad op de muur’ en ‘Plak je kerstkaarten als boom op de muur’ – opties genoeg.