Invulboekjes, (familie)planners en schrijfschriften gaan als warme broodjes over de toonbank. In een snelle wereld als deze, waar nauwelijks ruimte is voor bezinning, raken we beetje bij beetje meer overtuigd van de gezonde werking van schrijven. En dat is niet voor niets, want schrijven is supergoed voor onze mentale gezondheid.
Meer dankbaarheid, je emoties doorvoelen, in contact komen met je onderbewustzijn. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het kan allemaal door te schrijven. Hoe kan het dat schrijven zo gezond voor ons is? En hoe begin je ermee? We vroegen het aan toegepast psycholoog Agnes Schilder en coach en zelfstandig beeldend kunstenaar Marian Visscher.
Schrijven voor geluk
“Door te schrijven nemen we afstand van onze zorgen en gedachten”, aldus Agnes Schilder. “Schrijven we een positieve emotie of gebeurtenis op, dan beleven we hem opnieuw”, gaat ze verder. “We komen in een positieve mindset.” Voorwaarde is wel dat je het schrijfproces als iets leuks ervaart. “Het moet niet het zoveelste op je to-do-lijst worden”, licht Agnes toe. “Maken we het een ontspannend onderdeel van onze routine, bijvoorbeeld in de ochtend met een kopje thee, of een leuke activiteit met onze kinderen, dan beginnen we het te waarderen.” Schrijven kan zo een momentje voor jezelf worden, volgens de toegepast psycholoog. En op dagen dat het minder met ons gaat, biedt het troost. “Vooral wanneer we er humor in verwerken. Dan kan het zelfs helpen relativeren. Zo vraag ik wel eens met een knipoog aan iemand die ik coach: ‘Kun jij eens beschrijven wat ik moet doen om zó in de puree te raken als jij nu?’. Humor maakt dat we wat afstand nemen van onze negatieve gevoelens en het geeft ontspanning. En vergeet niet: af en toe is het leven niet leuk. Dat hoort erbij. We mogen relativeren, maar bagatelliseer het leven niet.”
Oefening om luchtiger te leven
Stap 1: Beschrijf een situatie waarin je je erg schaamde.
Stap 2: Geef de situatie een cijfer van 1 (niet beschamend) tot 10 (erg beschamend).
Stap 3: Herschrijf de situatie op een absurde manier, zoals:
- Een scène uit een sitcom. Schrijf ook op welke momenten het lachbandje zou moeten afspelen.
- Herschrijf de situatie vanuit het perspectief van een alien die voor het eerst het gedrag van een mens waarneemt.
- Hrschrijf de situatie in een volledig andere absurde setting, zoals een waterpark, ruimteschip, op een podium van een concert of bijvoorbeeld in een luchtballon.
Stap 4: Lees je verhaal nu opnieuw hardop voor. Het liefst aan een andere persoon: je beste vriendin, moeder of partner. Dit helpt je gemoedstoestand verbeteren, en verandert je gevoel van schaamte.
Stap 5: Geef nu opnieuw een cijfer van 1 tot 10 aan hoe beschamend je je nu voelt. Reflecteer en schrijf op wat deze opdracht voor je heeft gedaan.
Verborgen dromen ontdekken? Schrijf!
Ook Marian Visscher – coach en zelfstandig beeldend kunstenaar – zweert bij schrijven. Iedere ochtend schrijft ze drie pagina’s vol. “Met schrijven ga je naar je kern”, legt zij uit. “Door domweg al mijn gedachten op papier te zetten, ontdekte ik patronen. Op papier ben ik eerlijk. Ik kan me niet verstoppen. Onbewuste gedachten haal ik ermee naar boven.” Dat schrijven begon voor Marian twee jaar geleden, na het lezen van het boek The Artist Way. “Daarin stond een opdracht om iedere dag te beginnen met het schrijven van drie pagina’s. Dat waren in het begin vooral mijn piekergedachten. Door ze op te schrijven, kon ik met een leeg hoofd de dag beginnen, waardoor ik meer in het hier-en-nu kon leven.” Na een tijdje kwamen ook andere dingen tevoorschijn, voor Marian. “Zo ontdekte ik dat ik regelmatig twijfelde of mijn baan als kunstdocent nog wel bij me paste. Ik kwam erachter dat ik nooit kunstenaar ben geworden, omdat ik bang was het niet te kunnen. Ik voelde me verantwoordelijk om mijn gezin te onderhouden, en dacht dat dit met het maken van kunst niet mogelijk was.” Die overtuiging kon Marian ontkrachten. En na ongeveer een half jaar hakte ze de knoop door. “Sinds afgelopen zomer ben ik nu zelfstandig kunstenaar.” Marian pleit dan ook voor meer schrijven, vooral voor mensen die zoekende zijn: “Steeds meer mensen weten niet precies wat ze willen. Of hebben stiekem dromen, die ergens verborgen zitten. Die mensen wil ik adviseren: ga schrijven. Want vaak zitten de antwoorden op je vragen al ergens in je. Schrijven kan je helpen die antwoorden naar boven te halen.”
Oefening voor meer zelfinzicht
Schrijf iedere ochtend direct als je wakker wordt drie pagina’s vol. Schrijf je zorgen, gedachten en gevoelens op. Het ‘leeglopen op papier’ zoals Marian het noemt, maakt dat je de rest van de dag meer in het hier-en-nu leeft. Daarnaast kan het leiden tot nieuwe inzichten, ideeën en inspiratie. Deze schrijfopdracht is afkomstig uit The Artist’s Way.
Goed om te onthouden: Begin je net met schrijven? Dan kan het heel onwennig of onnatuurlijk aanvoelen. Misschien weet je niet wat je moet schrijven. Dan kan het helpen om eerst een invulboekje zoals Het 6 minuten dagboek aan te schaffen. Zo heb je een richtlijn voor het schrijven. Na verloop van tijd kost schrijven je steeds minder moeite en gaat het als vanzelf. In een ‘flow’ zijn, noemen ze deze staat van zijn.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Antoni Shkraba via Pexels