Na een grote schoonmaak ruikt je huis niet alleen lekker fris, je hebt ook nog eens veel afval bij elkaar gesprokkeld. Van lege batterijen tot verfblikken en van kapotte lampen tot oude medicijnen. Het komt allemaal tevoorschijn na een opruimsessie. Deze spullen worden vaak weggegooid in de prullenbak, maar dit is allesbehalve de bedoeling. Waar gooi je dit afval dan wél weg?
Het scheiden van papier, glas en plastic hebben we redelijk onder de knie, maar bij gft, textiel en klein chemisch afval gaat het nog vaak mis. Zo kan klein chemisch afval (kca) bijvoorbeeld schadelijke stoffen bevatten zoals kwik, lood en asbest. Dit kan gevaarlijk zijn voor vuilophalers, de lucht of het grondwater vervuilen of het kan brand veroorzaken. Ook belanden oude kledingstukken nog veel te vaak in de prullenbak, terwijl daar andere handige oplossingen voor zijn.
Niet in de prullenbak
Maar hoe weet je nou wat wel of niet in de prullenbak hoort? Wij zetten zeven item voor je op een rijtje mét het juiste inleverpunt.
1. Medicijnen
Gooi medicijnen nooit in de prullenbak en al helemaal niet door het toilet of de gootsteen. Medicijnen, inclusief strips, flesjes en tubes, kun je namelijk inleveren bij de apotheek waar ze vandaan komen of bij een inleverpunt voor klein chemisch afval bij de milieustraat. Net als injectienaalden. Hier wordt het veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen. Het kartonnen doosje kan bij het oud papier.
2. Cartridges
Lege (maar ook volle) cartridges zijn geld waard: ze worden soms ingezameld voor het goede doel, of je kunt er zelf geld voor vangen. Ze worden dan opnieuw gevuld of gerecycled. In cartridges zit namelijk bijna altijd elektronica. Deze horen daarom als elektrische apparaten in de inleverbakken voor kleine elektrische apparaten. Op sommige plaatsen kun je je cartridge ook in speciale bakken (blipverts) gescheiden inzamelen. Je kan de locaties online vinden.
3. Lege batterijen
Zijn de batterijen van je afstandsbediening of klok leeg? Leg de batterijen dan apart en neem ze de eerstvolgende keer mee als je boodschappen doet bij een winkel met een inzamelbak voor batterijen. Er zitten namelijk (schadelijke) stoffen in batterijen die zorgvuldig verwerkt moeten worden. Gooi het daarom nooit bij het restafval, het kan brand veroorzaken.
Wist je trouwens dat batterijen, zoals knoopbatterijen, alkaline batterijen, lithium batterijen, verschillend worden gerecycled? Ongeveer 95% van de nikkel, kobalt en koper in batterijen wordt weer opnieuw gebruikt. Batterijen bevatten ook andere metalen die volledig herbruikbaar zijn, zoals zink, ijzer en staal. Van het zink worden dakgoten gemaakt, van het staal worden spijkers en staaldraad gemaakt en van de nikkel worden nieuwe batterijen gemaakt.
Beschadigde batterijen
Zijn je batterijen beschadigd of opgezwollen? Wees dan voorzichtig. Batterijen kunnen namelijk kortsluiting veroorzaken. Verpak de kapotte batterij in huishoudfolie of een plastic zakje. Bewaar de batterij ook niet samen met andere batterijen en hou hem weg van brandgevoelig materiaal. Breng dan de verpakte batterij in ieder geval zo snel mogelijk naar een inleverpunt.
4. Kleding
Uitgekeken op je kleding of passen je schoenen niet meer? Dan kun je je kledingverkopen, maar je kunt het ook inleveren in een textielbak of kledingzak van het Leger des Heils. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. Gooi het dus nooit in een container voor grofvuil.
Is je kleding écht versleten, dan wordt het hergebruikt. De materialen worden dan gerecycled. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt.
Wat niet in de textielbak mag: matten, tapijt, matrassen, kussens en dekbedden, natte kleding, textiel en schoenen (eerst laten drogen), kleren met verf- of olievlekken, vulling van kussens of speelgoed en breigaren.
5. Led-lampen
Energiezuinige lampen, zoals led-lampen, spaarlampen en tl-lampen, kun je apart inleveren bij de inleverbakken in verschillende winkels of het inleverpunt bij de milieustraat. Zo zorg je dat het kleine beetje kwik in de spaar- en tl-lamp milieuvriendelijk verwerkt wordt.
Wees wel voorzichtig met spaarlampen en tl-buizen! Breekt een spaarlamp dan komt er kwik vrij. Het RIVM hier instructies voor. Open de ramen om te ventileren, doe de binnendeur achter je dicht en ga naar buiten. Na 15 minuten luchten kun je de scherven met rubber handschoenen aan opruimen en de restjes met een vochtige doek. Alleen als het echt niet anders kan en alleen op tapijt kun je een stofzuiger gebruiken. Vervang daarna wel je stofzuigerzak. De restanten van de lamp kun je bij de milieustraat inleveren als klein chemisch afval.
6. Frituurvet
De meeste mensen spoelen hun frituurvet nog steeds door de gootsteen of het toilet, maar dit is erg slecht voor de leidingen en kan ook bij rioolzuiveringsinstallaties voor veel problemen zorgen. Maar waar gooi je het frituurvet dan wél weg? Nee, ook niet in de prullenbak. Door heel Nederland zijn speciale inzamelpunten te vinden voor het vet. Bij die inzamelpunten vind je kliko’s waar je je frituurvet in kunt achterlaten. De punten zijn op allerlei verschillende openbare locaties te vinden, zoals in milieustraten, supermarkten, sportverenigingen en scholen. Op deze website vind je een overzicht van de inzamelpunten.
7. Telefoon- en laptopladers
Kabels, zoals opladers en verlengsnoeren, worden gezien als kleine elektrische apparaten. Gooi het dus niet in de prullenbak. Je kunt dit het beste recyclen door ze te achter te laten in de inleverbakken voor apparatuur in verschillende winkels, zoals veel supermarkten. Ook kun je opladers inleveren bij de winkel waar je ze hebt gekocht, of ze achterlaten bij de plaatselijke milieustraat. Zo kunnen de materialen in de opladers (zoals koper) opnieuw worden gebruikt en komen giftige stoffen niet in het milieu terecht doordat het als restafval wordt verbrand. Leg een kabel apart en neem ‘m de eerstvolgende keer mee als je boodschappen doet bij een winkel met een inzamelbak voor kleine elektrische apparaten.
Ook interessant: Hier en daar ingedeukte wegwerpbekertje, overgebleven hapjes en plastic versiering die na het feest rechtstreeks in de prullenbak belanden. Zonde, want een feestje kan je prima vieren zonder al dat afval. Fijner voor jou én beter voor het milieu! Deze vijf tips maken het je makkelijker.
Bron: Afvalscheidingswijzer
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.