Ondanks allerlei klimaatdoelen wordt de afvalberg kleding groter en groter, verdwijnen er nog steeds elke dag duizenden voetbalvelden aan bomen en belandt veel te veel voedsel in de vuilnisbak. Gekmakend! En toch helpt groen DOEN nog altijd meer, dan je er druk over maken. En ja, ook kleine stappen maken een groot verschil. Go for it!
Er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest over klimaatverandering. De ijskappen smelten, het aantal bosbranden neemt toe, er zijn meer overstromingen … Dat we zo niet door kunnen gaan, is duidelijk. Maar tegelijkertijd is strijden tegen klimaatverandering zoiets groots, dat het ook verlammend kan werken. Want, waar begin je?
De gouden middenweg
“De stap om groener te gaan leven klinkt inderdaad groot”, zegt Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle-expert en schrijver van het boek Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle. “Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Het begint bij het gevoel hebben dat je iets wilt bijdragen aan de wereld. Gelukkig voelen veel mensen die behoefte, net als ik. Daarom heb ik mijn boek ook geschreven. Veel mensen hebben het gevoel dat het meteen allemaal perfect moet en dat lukt niet, dus haken mensen af. Maar perfect is niet nodig. Het gaat om goede stappen zetten en juist iets goeds willen doen, daar waar je kunt. Het moet namelijk wel bij je passen.”
Ook de cijfers laten gelukkig zien: de wil om duurzamer te gaan leven is er. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een derde van de Nederlanders sinds de coronacrisis meer aandacht heeft voor een duurzame leefstijl. Alleen de vraagt blijft: hoe? Je leven drastisch veranderen is in ieder geval niet nodig. Dus nee, je hoeft niet vanaf nu je eigen groenten te verbouwen als je geen groene vingers hebt of meteen vegan te worden, terwijl je stiekem heel erg van kaas houdt. Het gaat om de gouden middenweg.
Kleine stap, groot verschil
Wil je niet meteen een grote verandering doorvoeren, zet dan een kleine stap en kies iets dat je elke dag doet, zegt Marieke. “Stel, je ontbijt elke ochtend met een bak yoghurt met fruit en noten. Vervang je yoghurt dan eens door een biologische, plantaardige variant. Het is niet alleen beter om minder vaak vlees te eten, maar dat geldt ook voor kaas, yoghurt en melk. Vaker plantaardig eten, is één van de belangrijkste dingen die je volgens de Verenigde Naties (VN) kunt doen voor een betere wereld. De zuivelindustrie heeft veel impact op de wereld. De impact van plantaardige zuivel is veel kleiner. Als je vanaf nu gaat ontbijten met plantaardige sojayoghurt ben je een stuk groener bezig. En als je dit meerdere keren per week doet, kun je al die haalbare stappen bij elkaar optellen en is jouw impact dus best groot.”
Zet een beweging in gang
Het maken van kleine duurzamere keuzes voelt misschien nutteloos, maar dat is het zeker niet, weet Marieke. “Je doet het niet alleen. Als jij vaker plantaardige zuivel koopt in plaats van gewone zuivel, zeg je eigenlijk tegen de supermarkt: ik vind dit product fantastisch en hier is mijn geld om ermee door te gaan. Doen meer mensen dit, dan zal het aanbod in de supermarkt veranderen. Dat zie je nu al als je kijkt naar het schap met de vleesvervangers en yoghurtvervangers. Het assortiment blijft groeien en dat komt omdat wij een signaal afgeven. Al die kleine keuzes samen hebben een grote impact.”
Hetzelfde geldt voor kleine veranderingen als vaker de fiets pakken, minder kleding kopen, kliekjes niet weggooien maar invriezen en je niet laten verleiden door bepaalde trends. “Bedrijven en industrieën gebruiken shaming als strategie. Ze laten je geloven dat je erbij hoort en je gelukkiger voelt als je de nieuwste smartphone, anti-rimpelcrème of designertas koopt. We krijgen eigenlijk een probleem aangepraat en zij bieden de oplossing: een product om te kopen. Dit zorgt voor een negatief zelfbeeld en het maakt het lastiger om je duurzamer te gedragen.
Goedkoop is duurkoop
Toch lijken groenere keuzes vaak wel duurder. “Nee, goedkoop is juist duurkoop”, zegt Marieke. “Als we kijken naar bijvoorbeeld kleding, produceren we ongeveer 100 miljard nieuwe kledingstukken per jaar. Je kunt je niet voorstellen hoeveel dat is. Dat is vooral fast fashion: kleding die voor een zo goedkoop mogelijke prijs zo snel mogelijk in de winkels ligt. Deze kleding lijkt misschien goedkoop, maar dat betekent niet dat het weinig kost. Het is goed om te weten dat als iets goedkoop is, iets of iemand anders daar de prijs voor betaalt. De kwaliteit van een goedkoop kledingstuk is vaak slecht. Na een paar keer wassen, kun je het al niet meer aan, gooi je het weg en moet je weer wat nieuws kopen. Daarmee veroorzaken we een enorme afvalberg.”
Bij een kwalitatief kledingstuk van een duurzaam merk is dat anders. “Een shirt van vijftig euro klinkt misschien duur, maar als je het vijftig keer aan kunt, is dat een euro per draagbeurt. Veel goedkoper dan iets van een tientje dat je maar drie keer kunt dragen. En als je al die ‘goedkope’ items bij elkaar optelt, geef je ook nog meer geld uit dan je denkt. Daar komt bij dat je bij eerlijk geproduceerde kleding weet dat je een eerlijke prijs betaald voor het werk dat er is gedaan. Dat voelt toch beter.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.