Op een zonnige zaterdagochtend kom ik aan bij het gebouw van Landstede in Zwolle. Hier volg ik vandaag de eerste dag van een 2-daagse cursus Eerste Hulp met Homeopathie. Zouden de andere bezoekers hier voor dezelfde cursus zijn? Voorbereid op het leggen van verbanden, het doen van ademhalingsoefeningen en de stabiele zijligging stap ik het klaslokaal binnen. Op de tafels ligt een goodiebag gevuld met de Syllabus Eerste Hulp met Homeopathie, een schriftje én een editie van Gezondnu. Tijd om te beginnen!
Begin van de les
De les begint met een interactieve vragenronde. Met 22 andere mannen en vrouwen zit ik in het lokaal. “Wie heeft er al eens homeopathie toegepast?” Bijna de hele groep staat op. “Wie heeft de homeopathische eerstehulpdoos in huis?” Ook na deze vraag staan mijn mede-cursisten stuk voor stuk op. Waar het toepassen van homeopathie voor mij nog een vrij onbekend terrein is, hebben mijn mede-cursisten hier al de nodige ervaring mee.
Allemaal hebben ze hun eigen reden om nog meer te weten te willen komen over homeopathie. Zo vertelt Jorien bijvoorbeeld: “Ik had heel erg last van eczeem. Met homeopathie heb ik hier een oplossing voor gevonden.” Reden genoeg om het schrift dat voor me ligt open te slaan en notities te maken bij alle verhalen en lessen van de docenten.
Honderden toepassingen
Tijd om in de materie te duiken. Een aantal belangrijke eerstehulpmiddelen worden uitgebreid besproken: van calendula tot arnica. Wat doe je als je bent gestoken door een wesp? Wat als je bent verbrand door de zon? Aan de hand van casussen en eigen ervaringen leggen de cursusdocenten de toepassingen van de middelen uit. Tussendoor wordt onze opgedane kennis getoetst met een kennisquiz.
Van cursus naar praktijk
Wat ik hiervan heb geleerd? Van vakantie tot situaties met kleine kinderen: een homeopathisch eerstehulpkitje komt áltijd van pas. Enne, heb ik nog een stabiele zijligging toegepast? Nee, mijn verwachting op dat gebied is niet uitgekomen. Toch is dit een heel interactieve, praktische cursus; de link met situaties in je dagelijks leven kun je heel makkelijk leggen. Dus kom maar op, wespensteken en kapotte knieën!”