Op vakantie? Neem dan niet alleen een leuk armbandje of een mooie sjaal mee uit je favoriete vakantieland, maar laat je culinair inspireren. Een beetje kookfan neemt uiteraard heerlijke ingrediënten als souvenir mee naar huis. Nagenieten is nog nooit zo fijn geweest.
Het is eigenlijk zonde geen souvenir mee te nemen uit het land waar je op vakantie was, want vrijwel niets haalt je zo makkelijk terug naar je vakantiebestemming als smaak. En elk land heeft wel zijn culinaire hoogstandjes en gezonde eetgewoontes. Helaas laat niet elke lekkernij zich even makkelijk meenemen (Italiaans ijs of een mooie cappuccino). Laten we daar niet te lang om treuren en ons focussen op wat je wel makkelijk kunt meenemen. En dat is nogal wat! Denk bijvoorbeeld aan kruiden en specerijen, aan peulvruchten – gedroogd of uit pot – aan bijzondere olie of azijn, aan worsten, gedroogde hammetjes, mosterd en augurken. Of misschien is dit wel het moment om ingrediënten in je eigen keuken te introduceren die je nog niet of nauwelijks gebruikt (pompoen, vette vis, zaden, noten).
Dit kun je meenemen als culinaire souvenir
Meenemen uit Frankrijk
- Zeezout in Bretagne
- Puy linzen
- Mosterd
- Paté
- Augurkjes
- Bouillonblokjes
Franse hotspot: In Parijs zit sinds 1961 een restaurant met de naam Le Soufflé. Op de menukaart staan wel twintig verschillende soufflés. Hoe leuk!
Meenemen uit Italië
- Olijfolie
- Paddenstoelen op pot
- Rauwe ham
- Parmezaanse kaas
- Pasta
Tip: In Italië zijn vaak talrijke paddestoelen vers te koop in de supermarkt. Leuk om een gezonde draai te geven aan deze vijf Italiaanse, klassieke recepten.
Meenemen uit Scandinavië
- Haring in roomsaus
- Skyr
- Gerookte zalm
- Dille
- Deens roggebrood
- Speciale koffiekoeken
Weetje: Scandinaviërs kunnen geen genoeg krijgen van vette vis. Daar kunnen wij in Nederland een voorbeeld aan nemen.
Meenemen uit Spanje en Portugal
- Ansjovis, makreel en sardines uit blik
- Amandelen
- Kastanjes
- Rijst
- Gerookte paprikapoeder
- Worst
- Olijven
Tip: Gerookte paprikapoeder geeft ontzettend veel smaak aan elk gerecht!
Meenemen uit Engeland
- Thee
- Marmelade
- HP-saus en Worcestersaus
- Flapjacks
- Scones
Weetje: Worcesersaus werd ontwikkeld in de 19e eeuw en is tegenwoordig wereldwijd bekend. De saus wordt gebruikt als smaakmaker bij vleesgerechten, zoals een klassieke steak tartare of filet americain.
Meenemen uit Duitsland
- Pompoen
- Pretzels
- Bier
- Appelsap
- Kummel
- Maanzaad
- Frankfurters
Weetje: De Duitsers zijn groot fan van pompoen. Zelfs de pitjes worden voor allerlei lekkernijen gebruikt.
Meer culinaire keukens
Is de vakantie voorbij, dan betekent dat niet het einde van het vakantiegevoel. Welnee! Ga kokkerellen met de geheimen van de internationale keukens. Wat dacht je van de Japanse Schijf van Vijf of of de favoriete maaltijden van Brazilianen? Hier lees je meer over de culinaire, internationale keukens.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.