Van Friesland tot Vlaanderen werken wijnmakers dag in dag uit hard om de puurste wijnen te produceren. Wijndame Meta van den Boomen neemt ons mee langs de wijngaarden in de Lage Landen.
Natuurlijk zijn wijnlanden als Frankrijk, Spanje, Italië en Zuid-Afrika veel bekender. Maar juist daarom weet je dat je met een Nederlandse of Vlaamse wijn een stukje ambacht in handen hebt. Hier geen geïndustrialiseerde wijn, zoals je die in het onderste deel van de supermarktschappen vindt, maar wijn van makers die eigenzinnig gaan voor puur natuur.
Recordproductie
Denk je aan een wijngebied, dan denk je waarschijnlijk aan glooiende heuvels en pittoreske dorpjes. Niet aan uitgestrekte polders of het Friese landschap. “Ons land is te nat, te koud en te plat, zou je zeggen, maar niets is minder waar”, vertelt vinoloog en sommelier Meta van den Boomen. “Ondanks, maar ook juist dankzij de klimaatveranderingen, zorgde 2022 zelfs voor een recordproductie voor de wijnbouw.” In haar boek Wijn in de Lage Landen geeft Meta deze gepassioneerde wijnmakers een gezicht en gaat ze dieper in op de smaak van de wijnen van eigen bodem.
Wat van dichtbij komt is lekker
“De Nederlandse en Vlaamse wijnwereld is continu in ontwikkeling door nieuwe inzichten en technieken in combinatie met de drive om te innoveren. Dat verdient meer aandacht”, vindt vinoloog Metta van den Boomen. “Iedere wijngaard in Nederland en België heeft haar eigen charme. Waar je in de populaire, Franse wijnstreken voornamelijk uitgestrekte wijngaarden tegenkomt, staan er in Vlaanderen tal van sprookjesachtige chateaus met waanzinnige wijngaarden.
Maar wat ik ook tof vind zijn de kleinschalige wijngaarden met een verhaal, zoals MinZeven. Een parel van een wijngaard in Lelystad. Deze wijngaard ligt zeven meter onder zeeniveau, vandaar de naam, en bevindt zich op een halve hectare grond waar voorheen op biologische wijze groente werd geteeld. Ook nu wordt er in deze wijngaard volledig biologisch gewerkt. Dat is toch geweldig? Het contrast en de veelzijdigheid van ‘onze’ wijngaarden is fascinerend en het ontdekken waard. Ik hoop dan ook dat Wijn in de Lage Landen de wijnwereld een stukje inzichtelijker maakt en dat het vooral uitnodigt om zelf de prachtige wijngaarden in Nederland en Vlaanderen te bezoeken. Wie weet kies je dan vaker voor een wijn die amper voedselkilometers heeft hoeven afleggen in plaats van een fles vanuit de andere kant van de wereld. Of dit nu als kenner of als liefhebber is, of ergens daar tussenin. Santé!”
Meer weten over de wijngaarden? Lees Wijn in de Lage Landen, € 34,99, Terra Lannoo
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.