Als je diabetes hebt regelt je lichaam de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed niet goed. Daarom wordt diabetes ook suikerziekte genoemd. Bij diabetes maakt je lichaam maakt niet genoeg insuline. Of je lichaam reageert niet goed op de insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose uit het bloed goed in de cellen van je lichaam opgenomen wordt. Er zijn verschillende soorten diabetes, elk met hun eigen kenmerken en oorzaken.
Type 1 diabetes
Bij type 1 diabetes valt je afweersysteem cellen in je alvleesklier die insuline maken aan en maakt ze kapot. Dit noemen we een auto-immuunziekte Hierdoor kan je lichaam geen insuline meer aanmaken. Deze vorm van diabetes komt vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen, maar kan op elke leeftijd ontstaan.
De precieze oorzaak van type 1 diabetes is niet bekend. Mogelijk spelen erfelijke aanleg of virussen een rol. Symptomen van type 1 diabetes zijn bijvoorbeeld extreme dorst, vaak plassen, onverklaarbaar gewichtsverlies, en vermoeidheid. De behandeling bestaat uit het dagelijks toedienen van insuline via een injectiepen (spuit) of een insulinepomp en het regelmatig controleren van de bloedsuikerspiegel. Type 1 diabetes komt niet door een ongezonde leefstijl, maar gezond eten en genoeg bewegen is wel onderdeel van de behandeling.
Type 2 diabetes
Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes. Meer dan één miljoen mensen in Nederland heeft type 2 diabetes. Het komt vooral voor bij volwassenen, maar ook kinderen en tieners kunnen het krijgen. Bij type 2 diabetes is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit noemen we insulineresistentie. Na een tijd maakt je lichaam ook minder insuline aan.
Risicofactoren voor het ontwikkelen van type 2 diabetes zijn onder andere overgewicht, een ongezonde levensstijl, erfelijke aanleg, en ouderdom. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van type 1 diabetes, maar ontwikkelen zich vaak langzamer.
Er zijn verschillende behandelingen voor type 2 diabetes. Omdat je lichaam bij type 2 diabetes minder gevoelig is voor insuline, wordt geprobeerd je lichaam hiervoor gevoeliger te maken. Gezond eten en meer bewegen kan hierbij helpen. De behandeling kan ook bestaan uit medicijnen (pillen) en heel soms insuline-injecties.
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap en verdwijnt meestal na de bevalling. Als je zwanger bent, kun je minder gevoelig zijn voor insuline. Dat komt door veranderingen in je hormonen. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen. Bijvoorbeeld door je voeding aan te passen of meer te bewegen. Als dat niet genoeg helpt, krijg je medicijnen (pillen) of insuline.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een hoger risico om later type 2 diabetes te krijgen.
Andere soorten diabetes
Naast deze vormen van diabetes zijn er ook andere, zeldzamere vormen van diabetes. Deze worden vaak veroorzaakt door erfelijke aanleg, ziekten van de alvleesklier, hormonale stoornissen of het gebruik van bepaalde medicijnen. Voorbeelden zijn MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young), LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) of diabetes type 3c.
Elke vorm van diabetes vraagt een specifieke aanpak en behandeling. Als je meer wilt weten over diabetes, kun je terecht op de website van de Diabetesvereniging Nederland. Hier vind je uitgebreide informatie en ondersteunende middelen om met diabetes om te gaan.