Best schokkend: maar 3 procent van de Nederlanders zegt alle alarmsignalen te kennen die wijzen op een oogaandoening, blijkt uit onderzoek van het Oogfonds. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals verlies van je zicht. Weet jij wat je moet doen om je ogen je leven lang gezond te houden? 4 dingen die je wil weten of de gezondheid van je ogen.
Je kunt bijziend worden door weinig daglicht
Steeds meer kinderen hebben een bril nodig hebben om van veraf goed te kunnen zien. Dit noem je myopie, het officiële woord voor bijziendheid. De reden voor de toenemende bijziendheid: kinderen staren steeds vaker naar een computer, smartphone of tablet en kijken minder in de verte omdat ze minder buiten spelen. Om schade te voorkomen, zouden ze niet langer dan een half uur aaneengesloten achter een beeldscherm moeten zitten en hun ogen af en toe rust moeten geven. Dit geldt overigens ook voor volwassenen. Geef je ogen daarom wat vaker pauze en onderbreek de tijd achter je laptop of telefoon.
Een leesbril uitstellen is niet zinvol
Er wordt weleens gezegd dat je een leesbril zo lang mogelijk moet uitstellen, omdat je oogspieren slapper zouden worden door het dragen van een leesbril. Dit is echt een fabel. Slechter zien naarmate je ouder wordt, heeft namelijk niets te maken met je oogspieren, maar puur met het feit dat je ogen verouderen. Helaas kun je daar niets tegen doen. Dat dit zintuig sneller achteruit lijkt te gaan sinds je een leesbril hebt, lijkt maar zo. Ten eerste wen je heel snel aan het comfort van je bril. De inspanning zonder bril komt dan extra hard aan. Ten tweede kunnen je ogen ook écht snel achteruitgaan, zelfs in een paar maanden.
Dít zijn de signalen van oogaandoeningen
Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een oogaandoening. De bekendste zijn: pijn hebben aan je ogen, regelmatig flitsen of vlekken zien en opmerken dat je zicht in korte tijd erg achteruitgaat. Ook dubbelzien met één oog, rechte lijnen als golven zien, telkens meer licht nodig hebben om goed te zien en minder details kunnen waarnemen, kunnen betekenen dat er iets mis is met je ooggezondheid. Negeer deze signalen nooit. Wees extra alert als je een snelle verandering of uitval opmerkt in je gezichtsveld. Ga dan meteen naar de huisarts.
Na je 55ste neemt het risico op een oogaandoening toe
Net als je huid en gewrichten, worden ook je ogen ouder. Dat is heel normaal. Jonge ogen hebben een lens die nog makkelijk van vorm verandert. Maar vanaf je veertigste begint je ooglens langzaam maar zeker stugger te worden. Daar merk je niet meteen wat van, dit proces gaat heel geleidelijk. Als je de 55 bent gepasseerd, neemt het risico op een oogaandoening toe. Daarom is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren. Ook als je diabetes hebt, is het slim om extra op je ogen te letten. Diabetes kan oogproblemen veroorzaken doordat de kleine bloedvaten in je ogen beschadigd kunnen raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
Tips om je ogen gezond te houden
Geef je ogen rust én knipper vaker
Drukke dag waarbij je uren naar je beeldscherm tuurt? Trakteer je ogen dan eens op een paar minuten totale rust. Een simpele oefening: sluit je ogen en leg je handen erover. Let op dat je geen druk uitoefent op de oogbal, maar probeer al het licht buiten te sluiten tot het letterlijk zwart voor je ogen is. Een heerlijk rustmomentje voor je ogen én je brein. Door het lange staren, kunnen je ogen ook droger en vermoeider gaan aanvoelen. Dat effect wordt versterkt als je in een ruimte met een airco zit. Sta daar eens bewust bij stil als je droge ogen krijgt en knipper vaker.
Maak je ogen schoon voor bedtijd (altijd!)
Last van tranen, jeuk en roodheid? Een ontstoken oog is meestal onschuldig, maar wel vervelend. Je make-up zou zomaar eens de boosdoener kunnen zijn. Maak daarom altijd je gezicht én ogen goed schoon voordat je in bed stapt. Was je ogen voortaan eerst met lauwwarm water. Heet water is namelijk niet goed voor de gevoelige huid rondom je ogen. Gebruik vervolgens een milde wateroplosbare reiniger. Vooral vloeibare en oogmake-up in crèmevorm zijn gevoelig voor bacteriegroei. Gebruik ook nooit oogmake-up van anderen. En mocht je wel een ontstoken oog hebben, laat je make-up dan voorlopig even in je toilettas.
Ook interessant: deze voeding is onmisbaar voor gezonde ogen en deze alledaagse gewoontes kunnen je ogen beschadigen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.