Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze keer de vraag van Sophie: ‘Hoe vaak moet ik mijn bloeddruk meten?’ We vroegen het aan David Smeekes, huisarts en werkzaam bij de Hartstichting.
Hoge bloedruk, hogere risico’s
“De enige manier om erachter te komen of je bloeddruk verhoogd is, is door die te meten. Als die druk verhoogd is, geeft dat eigenlijk geen klachten. Het is ook geen ziekte, maar het geeft een groter risico om ziek te worden. Daarom zou je bloeddruk meten net zo normaal moeten zijn als naar de tandarts gaan. Dat doe je ook preventief, om te voorkomen dat je problemen krijgt in de toekomst. Om je bloeddruk te meten, hoef je niet naar de huisarts te gaan. Je kunt dit gewoon thuis doen. Het beste is om dit een aantal dagen ’s ochtends en ’s avonds te doen. Dan heb je een mooie afspiegeling. Bij een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90 spreken we van een hoge bloeddruk. Als je dit thuis meet, gelden er iets lagere waarden: 135/85. Des te hoger je bloeddruk, des te groter de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.”
Hoe vaak moet je je bloeddruk meten?
“Hoe vaak je je bloeddruk moet meten hangt van de situatie af. Als je een gezonde bloeddruk hebt en boven de 40 bent, dan is het verstandig om hem jaarlijks te meten. Zo houd je de routine erin. Bij een te hoge bloeddruk is het een goed idee om hem iedere maand te meten. Als je dan je leefstijl aanpast, kun je meteen kijken of het effect heeft. Dat werkt motiverend. Word je voor je hoge bloeddruk behandelt, dan kun je met je behandelaar bespreken hoe vaak je het beste kunt meten. Zit een hoge bloeddruk in je familie? Dan moet je alert zijn. Net zoals wanneer je rookt, overgewicht hebt, veel stress hebt en uit de overgang bent.”
Risicogroepen
Onder de 50 jaar komt een hoge bloeddruk vaker voor bij mannen, na de 55 maken vrouwen een beetje een inhaalslag. Dat vrouwen na de overgang ongeveer een even grote kans hebben op een hoge bloeddruk, komt doordat de productie van vrouwelijke hormonen daalt. Oestrogenen beschermen namelijk de bloedvaten. Ook worden veel vrouwen na de overgang zwaarder, waardoor de kans op een hoge bloeddruk toeneemt.
Meer spreekuurvragen met antwoorden van deskundigen lees je in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.