Het onjuist bewaren van vlees kan ervoor zorgen dat schadelijke bacteriën, zoals Salmonella, E. coli en Listeria, verspreid worden. Van deze bacteriën kun je behoorlijk ziek worden. Voedselveiligheid in eigen keuken is daarom erg belangrijk. Hoe minimaliseer je de kans op bacteriën en voedselvergiftiging?
Bewaaradviezen
In de koelkast
Bewaar vlees in een goed afgesloten verpakking of een luchtdichte bewaarbak in de koelkast op 4 graden Celsius. Zo voorkom je dat bacteriën zich kunnen verspreiden naar andere voedingsmiddelen in de koelkast. Leg rauw vlees altijd onderin de koelkast, zo kunnen eventuele vleessappen niet op ander voedsel lekken. Bereid vlees is kun je in de koelkast nog twee dagen bewaren in een goed afgesloten verpakking of bewaarbakje. Twijfel je of je het binnen twee dagen gaat opeten? Stop het dan bij voorkeur in de ijskast.
In de ijskast
Vlees gekocht in de supermarkt? Neem een koeltas met koelelement mee om het vlees gelijk in te stoppen. Stop het vlees na aankoop zo snel mogelijk in de vriezer. Haal je een portie vlees uit een voordeelverpakking? Stop de overige porties in diepvrieszakken of afgesloten bakjes om vriesbrand te voorkomen. Vriesbrand ontstaat als ingevroren voeding wordt blootgesteld aan lucht, hierbij ontstaan er ijskristallen in de voeding en dit laat het eten uitdrogen. Daarnaast verlies voeding zijn smaak door vriesbrand. Label vlees met de datum van invriezen, zo weet je exact hoelang vlees al in de vriezer ligt.
Kliekjes invriezen
Een flinke portie meal preppen? Ook bereid vlees kun je langer bewaren als je het in de vriezer stopt. Zorg wel dat het vlees goed is afgekoeld. Zet je het te snel in de vriezer, dan wordt de temperatuur in de vriezer te hoog en ontstaat er condens en ijsvorming rondom het product. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Let er wel op dat je kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laat staan.
Let op: óók in de vriezer kan de kwaliteit van vlees kan na verloop van tijd afnemen. Check daarom altijd of je tekenen van bederf ziet, zoals een vreemde geur, een slijmerige textuur of verkleuring.
Ontdooien
Ontdooi ingevroren vlees bij voorkeur in de koelkast, afgedekt op een bord of schaal. Kleine stukken vlees kun je ook in de magnetron ontdooien, op de ontdooistand. Bereid het vlees dan gelijk na het ontdooien. Grote stukken vlees kun je niet veilig ontdooien in de magnetron. De buitenkant van het vlees wordt dan al gaar, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Dat zorgt ervoor dat bacteriën de kans krijgen om te vermeerderen. Om diezelfde reden kun je vlees beter niet ontdooien door het in warm water te leggen. Leg bevroren vlees ook niet op het aanrecht, dan ligt het vlees te lang in een omgeving met een temperatuur waarin bacteriën zich kunnen vermeerderen.
Ook interessant: kun je beter vis of vlees kiezen als het gaat om duurzaamheid?
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.