De lijst met fabels over seks die nog altijd de ronde doen, is lang. Omdat deze fabels vooral voor vrouwen erg schadelijk kunnen zijn, zetten we er hier weer een paar op een rijtje. Dit zijn stuk voor stuk fabels die ons als vrouwen op seksueel gebied klein houden en de mannelijke seksualiteit als ‘standaard’ neerzetten. Daar zeggen we anno 2025 keihard nee tegen!
Fabel 1: “Bij de eerste keer penetratie scheurt het maagdenvlies van de vrouw.”
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het ‘maagdenvlies’ scheurt bij de eerste keer penetratie. Dit is echter een verzinsel. “Een maagdenvlies dat de vagina afsluit, bestaat niet”, aldus Elise van Alderen, seksuoloog en auteur van het boek Wellust1. “Wel zit er een weefselrandje bij de opening van de vagina dat kan bloeden bij de eerste keer penetratie, maar dat hoeft helemaal niet”(p.299). Bloeden bij de eerste keer penetratie moet dan ook niet als normaal gezien worden: “Als er bloedverlies is bij ‘de eerste keer’, komt dat waarschijnlijk eerder doordat er bij de vrouw helemaal geen sprake is van seksuele opwinding en verlangen naar penetratie” (p. 300).
Fabel 2: “De enige échte seks is penetratie.”
Een vriendin vertelde eens dat ze een leuke date had gehad, en dat ze daarna nog wel wat ‘dingetjes’ hadden gedaan bij hem thuis. Een andere vriendin reageerde daarop met: “Maar hebben jullie ook écht seks gehad?” Met ‘échte seks’ bedoelde ze penetratie. Ze is niet de enige. Veruit de meeste mensen denken bij het woord ‘seks’ aan penetratie.
Echte seks gelijkstellen aan penetratie is een erg beperkte, mannelijke manier om naar seks te kijken. Zo schrijft Van Alderen: “Penis-in-vaginaseks is slechts één bepaalde vorm van seksuele activiteit. Er zijn zoveel andere – voor veel vrouwen véél fijnere – manieren waarop je seks kunt hebben”(p.57). Dat we onderscheid maken tussen ‘voorspel’ en ‘échte seks’ (namelijk: penetratie), is volgens de seksuoloog dan ook onzin, omdat ‘voorspel’ net zo goed seks is als penetratie. Door penetratie als ‘hoofdact’ te zien, worden de man en zijn genot centraal gesteld. Door seksuele handelingen die voor vrouwen erg fijn zijn de naam ‘voorspel’ te geven, worden de seksualiteit en het genot van vrouwen minderwaardig gemaakt. Van Alderen: “Penis-in-vaginaseks staat niet gelijk aan seks, het hoeft er niet eens deel van uit te maken. Vrouwen kunnen ontzettend fijne seks hebben zónder penetratie, en dus zonder penis” (p.62).
Fabel 3: “Het mannenbrein verschilt nou eenmaal van het vrouwenbrein. Dat verklaart seksuele verschillen.”
Een veelgehoorde uitspraak is dat vrouwen en mannen vanaf de geboorte totaal andere hersenen, hormonen en genen hebben, en dat het daarom logisch is dat mannen zich seksueel anders gedragen dan vrouwen. Mannen zouden door die biologische verschillen nou eenmaal een continue, seksuele drang hebben en vrouwen zouden van nature veel minder behoefte hebben aan seks.
De waarheid is dat er géén apart vrouwen- of mannenbrein bestaat, waardoor zogenaamd vrouwelijk of mannelijk seksueel gedrag verklaard kan worden. Het brein, zowel dat van mannen als van vrouwen, kan altijd veranderen. Van Alderen: “Er is geen enkel bewijs voor biologische, vaststaande verschillen tussen mannen en vrouwen die hun seksuele gedrag bepalen; het zijn de omstandigheden, culturele normen en verwachtingen die deze verschillen veroorzaken. De manier waarop in een samenleving gedacht wordt over seksuele verschillen, zorgt ervoor dat vrouwen en mannen zich hiernaar gaan gedragen” (p.103-104).
Fabel 4: “Zelfbevrediging is raar en iets om je voor te schamen. Vooral als je een vrouw bent.”
“Schaamte moet van kant wisselen”, zei de dappere Gisèle Pelicot. “Niet de slachtoffers [van seksueel geweld], maar de daders moeten zich schamen.” Schaamte is echter een emotie die vrouwen al vroeg aangeleerd krijgen. “Jonge meiden krijgen al vroeg te horen dat zelfbevrediging ‘niet hoort’ of ‘vies’ is. Op jonge leeftijd wordt zelfbevrediging op die manier al afgeleerd, terwijl het aanraken van de eigen vulva en het ontdekken van het eigen lichaam heel normaal gedrag is, zeker ook voor meiden. Door zelfbevrediging leer je je eigen lichaam kennen zónder schaamte, en laat je jezelf vrij en zeker voelen over je eigen seksualiteit. Je ontdekt dat je je eigen seksuele verlangens kunt bevredigen, en dat je daar niemand anders voor nodig hebt” (p.185-187).
1Van Alderen, E. (2023). Wellust: waarom we als vrouwen te weinig van seks genieten en hoe we dat veranderen. Atlas contact.
Meer fabels over seksualiteit? Eerder verschenen deel 1 en deel 2.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.