Zodra de temperaturen stijgen en we massaal naar buiten trekken, worden ook teken weer actief. Deze kleine beestjes lijken onschuldig, maar kunnen vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken. Wat moet je weten over teken, en vooral: hoe bescherm je jezelf en je gezin?
Teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven in hoog gras, struiken, bladeren en bossen. Ze bijten zich vast in de huid van mensen en dieren om bloed te zuigen. De beet voel je meestal niet, maar een teek kan wel ziekteverwekkers overdragen – met name de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Niet elke teek is besmet, maar uit cijfers blijkt dat 1 op de 5 teken de Borrelia-bacterie draagt. Die kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Symptomen kunnen variëren van vermoeidheid en hoofdpijn tot gewrichtspijn en neurologische klachten. Vroege opsporing en behandeling met antibiotica zijn cruciaal.
Tekenseizoen
Teken zijn actief zodra het warmer wordt, meestal vanaf maart/april tot in november. De piek ligt vaak in het voorjaar en begin van de zomer (april tot juni), maar bij een zachte winter of nat najaar kunnen ze het hele jaar door toeslaan.
Zo herken je een tekenbeet
- Vaak pijnloos
- Kleine, donkere ‘vlek’ in of op de huid
- Soms een rode kring (erythema migrans) rond de beet
- Let op: niet iedereen krijgt deze kring. Wees dus alert op andere klachten na een beet.
Wat te doen bij een beet?
- Verwijder de teek zo snel mogelijk met een puntige pincet of tekenverwijderaar.
- Trek de teek recht omhoog, zonder te draaien.
- Noteer de datum en plek op je lichaam.
- Houd de plek enkele weken in de gaten. Bij klachten: ga naar de huisarts.
Voorkomen is beter dan genezen
- Draag lange mouwen en een lange broek (broek in de sokken!)
- Gebruik insectenwerende spray met DEET
- Blijf op paden, vermijd hoog gras en struikgewas
- Controleer jezelf (en je kinderen/huisdieren) altijd na een wandeling
Laat tekenbeten je buitenpret niet bederven, maar wees wel alert. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een goede check na een wandeling ben je de beestjes meestal een stap voor. En voel je je niet lekker na een beet? Trek aan de bel – beter te vroeg dan te laat!