Nu de pandemie en bijbehorende lockdowns langer duren dan verwacht, voelen steeds meer mensen zich somber, angstig of moe. Hoe kun je het beste omgaan met de uitzichtloosheid van corona? Psycholoog Jean-Pierre van MIND Korrelatie geeft zes concrete tips.
Tip 1: Behoud je dagelijkse routine
Psycholoog Jean-Pierre: “Het is heel belangrijk om je dagelijkse routine te behouden, ook wanneer je thuiswerkt of tijdelijk niet werkt. Zorg dat je op tijd naar bed gaat, opstaat op dezelfde tijd en iedere dag even naar buiten gaat. Blijf daarnaast dingen doen, hobby’s of (vrijwilligers)werk. In een turbulente tijd als deze is het belangrijk om doelen te blijven stellen. Dat geeft richting en zorgt dat je bezig blijft.”
Tip 2: Beperk negatieve berichtgeving over corona
“Als je merkt dat je gevoelig bent voor alle negatieve berichtgeving rondom corona onderneem dan actie. Zoek niet de hele dag op internet naar nieuws en kijk niet ieder journaal. Van al die negatieve informatie word je niet vrolijk. Merk je dus dat je somber wordt van al deze berichten? Rantsoeneer het dan.”
Tip 3: Onderhoud je sociale contacten
“Gedeelde smart is halve smart. Wanneer je in contact blijft met je vrienden en familie ervaar je dat je niet de enige bent met deze gevoelens. Soms kun je het gevoel hebben dat niemand zich voelt zoals jij. Je weet natuurlijk wel dat dit in werkelijkheid niet het geval is, maar het werkt erg geruststellend als je dit daadwerkelijk ook ervaart. Bel een vriend of vriendin en blijf je familie en naasten regelmatig bezoeken.”
Tip 4: Schrijf je zorgen in een piekerdagboek
“Wanneer je jezelf iedere dag vijftien minuten de tijd geeft om te piekeren, kun je de rest van de dag aan andere dingen denken. Door deze piekertijd af te bakenen geef je jezelf als het ware de ruimte om ook met andere dingen bezig te zijn. Op deze manier krijgen je piekergedachten wél te ruimte, maar niet de hele dag door. Door ze op te schrijven kun je bovendien komen tot nieuwe inzichten of concrete acties die je kunt uitvoeren om je beter te voelen.”
Tip 5: Help anderen
“Wanneer we anderen helpen – in de vorm van vrijwilligerswerk, een luisterend oor of een gunst verlenen – ervaren we een gevoel van betekenis. Door elkaar te helpen versterken we het gevoel van verbinding.”
Tip 6: Zoek hulp
“Merk je dat je humeur langer dan twee weken echt onder het normale peil ligt, je overmatig angstig bent, slecht slaapt of je toevlucht zoekt in drank of drugs? Wees dan niet bang professionele hulp – van bijvoorbeeld een therapeut – in te schakelen of vraag anoniem hulp op mindkorrelatie.nl.”
“Tot slot: momenteel gaan we met z’n allen door een zwarte periode. De situatie doet een behoorlijk beroep op onze veerkracht. Maar bedenk ook: de situatie maakt ons allen sterker. Naarmate je meer meemaakt, groeit je veerkracht. En dat laat ons als persoon ook groeien.”