Het kopen van bevroren voeding of het eten van ingevroren voeding vermindert voedselverspilling met 47 procent. Maak jij goed gebruik van je diepvries? En dan doelen we niet op pizza, patat en ingevroren brood. Kom er achter wat je kunt doen met restjes, en hoe je ze handig opbergt. Doe er je voordeel mee.
Tip 1: Gebruik bakjes voor restjes
Bewaar je overgebleven groenten in de vriezer het beste in een bakje, zakje of pakje? Het antwoord: een (plasticvrij) bakje! Ook een stukje quiche of losse bessen kun je perfect in bakjes verzamelen. Heb je een kleine diepvries, dan kun je soep beter in zakjes invriezen. Kies voor zakjes met een afsluitbare rits, plaats een doosje in de vriezer en zet ze daar allemaal in. Overzichtelijk en ruimtebesparend. Let er wel op dat er geen lucht in het zakje zit.
Tip 2: Aanbieding? Scoren!
Versproducten in de aanbieding. Het liefst koop je meteen een hele bulk, maar dan is het in een paar dagen beurs. De vriezer biedt uitkomst: veel versproducten kun je invriezen. Zo kun je gewoon een stapel vleesvervangers kopen, zonder ze in één avond op te eten.
Tip 3: Zet een datum op het eten
Als je de vriezer opentrekt, is het vaak een verrassing wat je daarin vindt. Hoewel eten lang houdbaar is in de diepvries, is het wel handig om te weten wat erin zit en wanneer je he in de vriezer hebt gestopt. Plaats dus op elk bakje de naam en datum. Zo is niet de hele vriezer ontdooid in jouw zoektocht naar de erwtensoep én weet je ook hoe lang het er al ligt.
Tip 4: Vries alles in in porties
Heb je een quiche gemaakt en wil je die invriezen? Doe dan niet de hele quiche in één bakje, maar maak er porties van. Dan hoef je niet steeds alles te ontdooien, maar heb je voor elke dag een bakje. Ook bevriezen (en ontdooien) kleine porties sneller.
Tip 5: Laat het eten eerst goed afkoelen
Laat het eten dat je wilt invriezen eerst goed afkoelen. Stop je het warm in de diepvries, dan zal al het andere ook warmer worden en moet je vriezer overuren maken.
Tip 6: Dit kun je ook invriezen
Een vriezer wordt vaak gebruikt voor ijs, pizza en hele broden, maar dit kun je ook invriezen:
- Wijn. Zin in een wijntje, maar gaat de fles net niet leeg? Bespaar jezelf een kater en vries het in. Giet het restje wijn in een ijsblokjesvorm. Vervolgens kun je het gebruiken voor pastasauzen of stoofgerechten.
- Boterhammen. Ze worden vaak weggegooid als ze droog zijn, maar dat is nergens voor nodig. Je kunt er een tosti van maken of verkruimelen en in de diepvries stoppen. Handig als paneermeel.
- Noten. Oké, ze zijn vers het lekkerste, maar je kunt noten ook invriezen. Het maakt niet uit of ze rauw, geroosterd of gezouten zijn. Je kunt ze minimaal zes maanden bewaren.
- Verse kruiden. Heb je een overschot aan kruiden uit je moestuin? Ook deze kun je invriezen. De ideale manier om dit te doen is in een ijsblokjesvorm. Je leest hier hoe je dat doet.
Tip 7: Vries deze ingrediënten niet in
Hoewel heel veel voedingsmiddelen dikke vriendjes zijn met de vriezer, houden sommige niet zo van de koude. Wat je beter niet kunt invriezen zijn: gekookte aardappelen (die worden zwart), gekookte pasta (wordt plakkerig), koffie, kaas (kan wel, maar wordt er niet lekkerder van) en rauwe en gekookte eieren.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Foto door Monika Grabkowska op Unsplash