Terwijl de één om 22.00 uur al snurkend in bed ligt, lukt het de ander pas om na middernacht dromenland te bereiken. Heeft je bedtijd invloed op je gezondheid? Of is dit maar een verzinsel? We vragen het aan slaapcoach Irma Leijten.
Als we dit onderzoek van de Universiteit van Exeter moeten geloven, is het verstandig om elke dag tussen 22.00 en 23.00 uur in slaap te vallen. Dat zou het meest gezond zijn voor je hart. Ga je te vroeg naar bed of juist heel laat? Dan neemt de kans op hart- en vaatziekten toe, aldus de onderzoekers. Wie rond 22.00 naar bed gaat, zou het minste risico lopen.
Ochtendmens of avondmens
Je zou dus kunnen zeggen dat de ‘ideale bedtijd’ bestaat, maar volgens slaapcoach Irma Leijten is dat te kort door de bocht. We hebben volgens haar allemaal een persoonlijke ideale bedtijd. “We zijn allemaal een bepaald chronotype mens. Een ochtendmens wil graag eerder naar bed, tussen de 22.00 en 23.00. Een avondmens juist later: meestal na 00.00 uur. Jouw voorkeur is dus bepaald door dat chronotype, wat weer bepalend is hoe je natuurlijke bioritme verloopt.” Een onderdeel van dat bioritme is je slaap-waakritme. Dat bepaalt hoeveel slaap je nodig hebt, maar ook hoe laat je naar bed wil. “Je lichaam geeft zelf aan wanneer het jouw tijd is.”
Je persoonlijke bedtijd
Het beste voor je gezondheid is, volgens de slaapcoach, om rond jouw persoonlijke voorkeurstijd naar bed te gaan. Als dat rond middernacht is, hoef je je dus niet meteen zorgen te maken. Je hebt dan waarschijnlijk gewoon minder slaap nodig én bent een avondmens. Ga vooral niet vroeger naar bed als je die behoefte niet hebt, zegt Irma. “Dat is niet aan te raden. Langer op bed liggen, in de hoop dat je meer slaapt, werkt juist averechts. Je verstoort daarmee je natuurlijke slaap-waakritme.”
Wat als je afwijkt van je ideale bedtijd?
En wat als je een keer afwijkt van je ideale bedtijd? “Als je een goede slaper bent, kun je daar meestal makkelijker van afwijken. Ben je een minder goede slaper? Dan doe je er goed aan om toch zoveel mogelijk die bedtijd aan te houden. Dat hoeft niet een exact tijdstip te zijn, maar wijk er niet langer dan een uur vanaf. Dat is het beste voor je bioritme, slaap en herstel. Maar als je door wat voor reden dan ook een keer later in bed ligt, is dat echt geen probleem.”