Hoe ouder een single vrouw is, hoe liever zij alleen blijft. Waarom? Ze heeft geen zin meer in relatieperikelen en ze wil haar vrijheid bewaren. Maar wat voor invloed heeft single zijn op de gezondheid? We stellen vijf vragen Francesca Righetti, docent sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
“Het is beter om alleen te zijn, dan in een slecht gezelschap”, wordt wel eens gezegd. Maar is dat zo? Feit is dat steeds meer vrouwen op latere leeftijd liever single blijven, aldus cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek. Bijna veertig procent van de single vrouwen wil op latere leeftijd (50-64) geen relatie meer. Vrouwen vinden dat relaties veel problemen met zich meebrengen of ze hebben slechte ervaringen met relaties. Maar is single blijven gezond? Universitair docent Francesca Righetti vertelt hoe het nu écht zit.
Is er een verband tussen je relatiestatus en je gezondheid?
“Ja, mensen in een liefdesrelatie lijken psychologisch en fysiek gezonder te zijn dan singles. Vanuit een psychologisch oogpunt zijn ze meer tevreden met hun leven, zijn ze gelukkiger en hebben ze een lager risico op depressies. En fysiek zijn de hart- en bloedvaten gezonder, slapen ze beter en hebben ze een lager ziekte- en sterftecijfer.”
Gelden deze verschillen altijd?
“Niet helemaal. Het verschil is vooral groot tussen mensen die in een relatie zijn en singles die zijn gescheiden of weduwe zijn. Tussen samenwonende/gehuwde mensen en singles die nog nooit zijn getrouwd, is het verschil kleiner. Maar feit blijft: er is een verschil.”
Zijn er ook verschillen tussen mannen en vrouwen?
“Sommige studies hebben aangetoond dat het huwelijk beter is voor mannen dan voor vrouwen. Uit een analyse van verschillende onderzoeken, bleek dit niet te kloppen. Er zijn geen overduidelijke sekseverschillen in de manier waarop het huwelijk de gezondheid beïnvloedt. Dus om je vraag te beantwoorden: nee, er is geen verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft dit onderwerp.”
Hoe groot is de invloed van de relatiestatus op onze gezondheid?
“Dat is een moeilijke vraag. Er zijn allerlei factoren waarmee je dan rekening moet houden, zoals de kwaliteit van een relatie. Als er al een gezondheidsvoordeel is, dan wordt dat groter zodra partners in moeilijkere tijden komen. Bijvoorbeeld als de één kanker krijgt. Op dat soort momenten kan het hebben van een partner een groot verschil maken. Sommige studies suggereren ook dat mensen met een goede sociale relatie een vijftig procent hogere kans hebben om te overleven in vergelijking met mensen die een zwakkere sociale relatie hebben.”
En wat is nu het meest gezond: een relatie hebben of single zijn?
“Een goede (!) liefdesrelatie. Alle gezondheidsvoordelen verdwijnen als een relatie slecht of disfunctioneel is. Soms is het zelfs ongezonder om een slecht huwelijk te hebben, dan single te zijn. Zoals ze zeggen: het is beter om alleen te zijn, dan in slecht gezelschap.”
Francesca Righetti is universitair docent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft meerdere onderzoeken gedaan naar (liefdes)relaties en zelfregulering.