Gele bieten, witte bieten of rode bieten. Van mei tot en met september is de zomerbiet verkrijgbaar. Perfect om te verwerken in een zomerse pastasalade om mee te nemen naar het strand of een bietenburger voor op de barbecue. Met deze vrolijk gekleurde bietjes kun je eindeloos variëren. We selecteerden vier originele recepten met bieten. Aan de slag dus!
1. Bietensalade met tuinkers en feta
Ingrediënten (4 personen): een paar bieten in verschillende kleuren, 1 citroen, 2 theelepels honing, 4 eetlepels olijfolie, peper, zout, 1 venkel, 2 stengels bleekselderij, 200 gram feta of geitenkaas, tuinkers of rucola.
Bereiding: Was de zomerbieten en droog ze daarna goed af. Schaaf ze in dunne plakjes en verdeel de plakjes naast elkaar over de borden. Pers dan de citroen uit en meng het citroensap met de honing en de olijfolie. Verdeel het mengsel over de plakjes biet. Bestrooi dit met peper en eventueel een klein beetje zout. Snijd de venkel en de bleekselderij zo dun mogelijk en haal ze door het mengsel van citroen, honing en olie. Drapeer de venkel en de bleekselderij vervolgens op een hoopje in het midden van het bord, bovenop de plakjes biet. Verdeel tot slot de feta en de tuinkers (of rucola) over de borden.
2. Bietenburgers met komkommer en ingelegde rode ui
Ingrediënten (6 burgers): 400 gram rode bieten (voorgekookt), 100 gram hüttenkäse, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel citroensap, 150 gram havermeel, 1 rode ui, sap van 1 citroen, een halve teen knoflook, 3 eetlepels Griekse yoghurt, 1 komkommer, dille, peper, zout, olijfolie.
Bereiding: Rasp de bietjes fijn en meng ze in een ruime kom met de hüttenkäse, mosterd, gemberpoeder en citroensap. Roer dit goed door en voeg daarna de havermeel toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Vorm platte burgers van het bietenburgermengsel. Voor de ingelegde rode ui snijd je de ui in flinterdunne ringetjes. Laat dit vijftien minuten marineren in citroensap. Maak daarna de yoghurtdip door een half teentje knoflook, peper en zout toe te voegen aan de yoghurt. Schaaf vervolgens dunne plakjes van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf. Bak de burger ongeveer drie minuten per kant en serveer (eventueel op een broodje) met de komkommer, ingelegde ui en yoghurtdip.
3. Zomerse bietenshake
Ingrediënten (2 personen): 2 gekookte zomerbieten, een kwart komkommer, een halve appel, een halve grapefruit, een halve sinaasappel, 2 takjes munt.
Bereiding: Niets is zo simpel als het maken van een shake. Snijd de groenten en fruit in stukken en stop alle ingrediënten in een blender. Maal dit zo fijn mogelijk en je bent klaar!
4. Pastasalade met biet in pot
Ingrediënten (2 personen): 4 eetlepels walnootolie, 3 eetlepels frambozenazijn, 500 gram rode biet, 100 gram pasta, 100 gram babyspinazie, 2 pastinaken, 100 gram geitenkaas, walnoten.
Keukenhulp: 2 glazen potten
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pastinaak in plakjes en verdeel hier een eetlepel walnootolie overheen. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20 minuten in de oven. Kook de rode bieten en snijd ze in kleine blokjes. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Snijd daarna de babyspinazie in reepjes. Meng vervolgens drie eetlepels walnootolie met drie eetlepels frambozenazijn. Giet dit mengsel in een glazen pot en vul de pot dan achtereenvolgens met rode biet, pasta, pastinaak, spinazie, verkruimelde geitenkaas en bovenop een handje gehalveerde walnoten.