Er gaat niets boven een pizza nét uit de oven. Met een knapperige bodem, frisse tomatensaus, gesmolten kaas en de lekkerste, verse toppings. Maar wat is nu het geheim van de perfecte pizza? En hoe kan een pizza uit eigen oven op tegen één van een echte pizzabakker? Dit stappenplan leert je de fijne Italiaanse kneepjes.
Je hebt pizza’s en pizza’s. Een diepvriespizza is niet te vergelijken met een pizza uit een steenoven. De meeste afhaalpizza’s kunnen ook niet tippen aan die van een professionele pizzabakker. En probeer je in eigen keuken een pizza te bakken, dan leidt het vaak tot een teleurstelling. Een te kleffe bodem of juist een te krokante. Een te dikke bodem of juist een te dunne. Kan dat niet anders? Jawel! Deze tips helpen je de lekkerste pizza’s bakken.
Stap 1: Kies je bloem
Als er nog een restje tarwebloem of patentbloem in je keukenkast staat, kun je dat prima gebruiken. Nog beter is het om een pizza te maken met Italiaans bloem. Dit bloem heeft een fijnere structuur en is daarom extra geschikt voor pizza’s. In de supermarkt kun je het herkennen als ‘type 00’ bloem.
Stap 2: Maak het lekkerste deeg
Een pizza staat of valt met het juiste deeg. Net zoals er veel recepten in de omloop zijn voor pannenkoekenbeslag, geldt dat ook voor pizzadeeg. Eén ding staat vast: koop geen kant-en-klaar pizzameel waar je nog maar een paar ingrediënten aan toe hoeft te voegen. Veel lekkerder en bijna net zo makkelijk is het maken van je eigen pizzadeeg. Met dit recept kun je moeilijk de fout ingaan. Het is genoeg voor twee pizza’s:
- 250 gram bloem
- 5 gram gist
- 1 theelepel zout
- 130 ml lauw water
- 1 eetlepel olijfolie
Meng het water met de gist. Wacht tot de gist helemaal is opgelost, meestal kost dit zo’n tien minuten. Meng het bloem en zout in een kom. Maak hier een kuiltje in en giet er het gistmengsel en de olijfolie in. Kneed het deeg net zo lang met de hand totdat het zacht en stevig is. Maak er vervolgens een bal van.
Tip: neem uitgebreid de tijd om het deeg te kneden. Door te kneden activeer je de gluten, waardoor je deeg luchtig wordt.
Stap 3: Laat het deeg rijzen
Een pizza is niet iets wat je even snel, snel, snel moet maken. Het is een kwestie van goed plannen, omdat het tijd nodig heeft om te rijzen. Heb je van het deeg een bal gemaakt? Leg het dan op een bakblik of in een kom met een beetje bloem. Dek het deeg losjes af met een schone, vochtige theedoek. Zet het voor zo’n zes tot acht uur in de koelkast. Als je weinig tijd hebt, kun je het deeg voor ongeveer vier uur op het aanrecht laten staan. Het is tijd om pizza’s te bakken als je ziet dat het deeg verdubbeld is.
Stap 4: Geef je pizza een ronde vorm
Een vierkante pizza smaakt niet minder lekker, maar het is wel zo leuk om hem de klassieke ronde vorm te geven. Voor een echte Italiaanse pizza mag je de deegroller in je kast laten liggen. Bestuif eerst je aanrecht of tafel met een beetje bloem, zodat het deeg niet blijft plakken. Neem een stukje van het deeg, maak hier een bol van en druk met je vingertoppen vanuit het midden naar de buitenkant. Zo druk je de lucht in het deeg naar de buitenste rand. Herhaal dit uitdrukken net zo lang tot je pizza de juiste vorm heeft en de binnenkant niet dikker is dan een halve centimeter. De rand van de pizza moet tussen de één en twee centimeter breed zijn. Probeer hier niet op te drukken om het luchtig te houden.
Voor een duidelijker beeld bij deze uitleg kun je op YouTube zoeken op ‘Shaping Pizza Dough By Hand’ of ‘Pizzabodem maken zonder deegroller’ voor een video.
Stap 5: Maak de perfecte tomatensaus
Romatomaten zijn het meest geschikt om tomatensaus mee te maken. Koop een halve kilo, maak er een inkeping in en laat ze een minuut wellen in water dat net gekookt is. Het ontvellen is dan zo gepiept. Pers twee knoflooktenen en snijd een sjalotje fijn. Doe hier twee takjes verse oregano en verse tijm bij. Voeg wat peper en zout toe en twee eetlepels olijfolie. Pureer het geheel met een staafmixer. Verwarm de tomatensaus zo’n tien minuten op middelmatige temperatuur. Zodra het afgekoeld is, kun je het over je pizza verdelen.
Tips voor tomatensaus om je vingers bij af te likken:
- Als je weinig tijd hebt, kun je de verse tomaten vervangen door een blik gepelde tomaten en een blikje tomatenpuree. Liever geen pakje passata, dat is te dik.
- Wees niet te enthousiast met de tomatensaus. Liever iets te weinig op je pizza dan iets te veel. Anders loop je het risico dat je pizza niet goed gaar wordt.
- Schep met een lepel, het liefst met een platte onderkant, de tomatensaus in het midden van de pizza. Verspreid het door cirkelvormige bewegingen te maken. Laat een centimeter aan de rand vrij.
Stap 6: Experimenteer met de toppings
Pizza margherita is altijd goed, maar ook een beetje saai. Spiek op de menukaart van een pizzeria voor inspiratie of laat je inspireren door deze combinaties:
- Groene asperges + rode peper + geitenkaas + rode ui
- Mozzarella + gorgonzola + taleggio + Parmezaanse kaas
- Paddenstoelen + artisjokken + Parmezaanse kaas + rucola
- Mozzarella + spinazie + pancetta
- Tonijn + rode ui + mozzarella + rode peper + kappertjes
- Gegrilde aubergine + paprika + geitenkaas + spinazie + cherrytomaten
- Tomaat + mozzarella + zwarte olijven + ansjovis
- Mozzarella + pesto + kerstomaatjes
- Biet + geitenkaas + mozzarella + boerenkool
Goed om te weten:
- Overdrijf niet met de toppings. Het komt de smaak niet ten goede en je loopt het risico dat het deeg niet goed gaar wordt.
- Er zijn veel kazen die lekker smaken op een pizza. De bekende (buffel)mozzarella en Parmezaanse kaas, de harde schapenkazen pecorino en parmigiano, de milde ricotta en de pittige gorgonzola. Mix en match!
- Je geeft de smaken van je pizza een boost door er wat olijfolie over te sprenkelen als hij net uit de oven komt.
- Ingrediënten waarbij je bang bent dat ze verbranden, zoals zongedroogde tomaten, kun je beter halverwege het bakken toevoegen. Champignons kun je even bakken voordat je ze op de pizza legt.
- Strooi verse kruiden, zoals basilicum, op het laatste moment over je pizza. Dat smaakt lekkerder.
Stap 7: Bak je pizza precies lang genoeg
Als je het recept van stap twee hebt gebruikt, moet je de oven voorverwarmen op 250 graden. De pizza is klaar als de korst goudbruin van kleur is en de kaas iets bubbelt. Dit is waarschijnlijk na een minuut of tien. Gebruik geen gewoon mes om de pizza te snijden, maar een pizzaschaar (ja echt!) of een pizzames.
Tip: Met een pizzasteen kun je een steenoven een klein beetje nabootsen. Deze steen leg je tijdens het voorverwarmen al in de oven.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.