Als je een verslaving hebt, dan kun je op ieder moment besluiten om af te kicken en in herstel te gaan. Dit is niet alleen een spannende keuze, maar ook een dappere. De keuze moet je namelijk zelf maken. Dat kan iemand anders niet zomaar voor jou doen.
Om terugval te voorkomen en goed te herstellen, is het verstandig om professionele hulp te zoeken die jou hierin kan begeleiden. Jou, maar ook je dierbaren. Want een verslaving kan ook gevolgen hebben voor je omgeving. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is afkicken in een afkickkliniek voor verslavingen. Hoe werkt dit eigenlijk?
Wie kan afkicken en herstellen in een afkickkliniek?
In een afkickkliniek is het mogelijk om af te kicken en te herstellen als je een verslaving hebt. Dit gebeurt in een omgeving waarbij je begeleid wordt door hulpverleners. Het is ook kenmerkend, dat je intern in een afkickkliniek wordt opgenomen en op deze manier weg bent uit je vertrouwde omgeving.
Dit kan ervoor zorgen dat je tot rust komt en op dat moment niet in de verleiding komt om bijvoorbeeld te gebruiken, te gokken of te gamen. Mensen die een verslaving hebben, kunnen terecht in een afkickkliniek. Een verslaving betekent dat je geen controle meer hebt over je gebruik en hier moeilijk mee kunt stoppen.
Er zijn verschillende soorten verslavingen die behandeld kunnen worden in een afkickkliniek. Dit kan gaan om een alcohol- of drugsverslaving. Maar ook gameverslavingen, (online) gokverslavingen en medicijnverslavingen kunnen in een afkickkliniek behandeld worden. Het is fijn om te weten dat je hulp kunt vragen.
Waar zijn afkickklinieken te vinden?
In een afkickkliniek staat afzondering vaak centraal. Het betekent dat je niet in je vertrouwde omgeving verblijft. Ook ben je weg van je dierbaren. Dit kan voor rust zorgen. Je komt niet zomaar in de verleiding om te gebruiken. Daarnaast kan het ook helpen om aan jezelf te werken en te leren omgaan met bepaalde triggers.
Er zijn in Nederland verschillende afkickklinieken waar je terechtkunt. Dit zijn ook veilige omgevingen waar je medisch geholpen kunt worden, bijvoorbeeld bij afkickverschijnselen. Deze kunnen namelijk gevaarlijk zijn. Via de huisarts kun je om een doorverwijzing vragen. Maar je kunt ook jezelf aanmelden. Veel kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar niet alles.
Afreizen naar een kliniek in het buitenland is eveneens mogelijk. Zo kom je in een totaal andere wereld terecht. Dit betekent minder triggers, verleidingen en de mogelijkheid om bepaalde situaties uit het verleden te verwerken. Zuid-Afrika is hier een bekend voorbeeld van. Zou je dit willen? Dan kun je van tevoren informeren naar de kosten voor een afkickkliniek in Zuid Afrika.
Is afkicken in een afkickkliniek verplicht?
Je bent tot niets verplicht, behalve als je een gevaar bent voor jezelf of je omgeving. Hulp vanuit een afkickkliniek kan jou verder helpen. Het kan terugvallen voorkomen. Bovendien krijg je ook goede begeleiding. Bij het herstel vanuit de verslaving, maar ook bij andere problemen. Doordat je met andere mensen in een afkickkliniek verblijft, kun je ook veel steun en motivatie ervaren.