Nu de winter is aangebroken, zoeken we weer meer de geborgenheid van ons warme huis op. En daar horen heerlijke, winterse gerechten bij. Wat zijn nu bij uitstek lekkere winterse gerechten die je snel maakt en die ook nog eens gezond zijn? Wij gingen voor je op onderzoek uit en de onderstaande klassiekers horen er echt bij wat ons betreft.
Winterse gerechten, met en zonder vlees
Je kunt op vele manieren vleesvervangers gebruiken, zonder dat je vlees mist in een gerecht. Toch vragen sommige winterse gerechten wel degelijk om een stukje vlees, om de smaak optimaal te krijgen. Wil je echt snel klaar zijn, dan ga je overigens niet telkens naar de supermarkt, maar plan je de weekgerechten en bestel je de boodschappen daarvoor op Boodschappen.nl; handig en snel. Wij kozen 3x lekkere winterse gerechten uit.
Snert, oftewel erwtensoep
Het maken van erwtensoep is in principe totaal niet tijdrovend, maar het mag wel uren pruttelen. Dat komt omdat de schenkel langdurig moet trekken om de beste bouillon te krijgen. Daarom maak je erwtensoep een dag van tevoren. Zet de pan op het vuur, laat de schenkel (met daaraan rundvlees) uren pruttelen in een laagje vet (grasboter) met water en rundvleesbouillon. Voeg na zo’n 2 uur de soepgroenten toe (al dan niet voorgesneden gekocht) en snijd een ambachtelijke rookworst in plakjes. Voeg ook de (gedroogde) spliterwten toe; de juiste verhouding lees je op de verpakking. Laat het geheel gewoon enkele uren pruttelen. De spliterwten verpulveren vanzelf.
Je hebt echt weinig omkijken naar dit gerecht en de komende dagen eet jij een gezond, stevig én voedzaam maaltje. Serveer met roggebrood (eventueel met spek; of kies voor runderrookvlees). Wij zijn geen liefhebbers van spek in de soep, of ‘krabbetjes’ – jij wel? Zet het dan ook gewoon op je boodschappenlijstje.
Stoofpeertjes, gewelde rozijnen, vega-gehaktballetjes met aardappelpuree
Dit klinkt als een typisch grootmoeders gerecht, en dat is het in een andere variant ook. Normaliter worden stoofpeertjes in de warme maaltijd geserveerd met stoofvlees. Wij kozen voor vegetarisch dit keer. Koop voor 4 personen 2 kg stoofpeertjes (van oudsher: Gieser Wildemannen). Laat een kopje rozijnen enkele uren wellen van te voren; verder geen omkijken naar. Kook de peertjes, geschild, gehalveerd en het klokhuis verwijderd, in druivensap. Voeg wat basterdsuiker toe en wat snufjes kaneel. Kook het geheel en voeg uiteindelijk de rozijnen toe. Klaar? Bind met een klein beetje maïzena de druivensap; of laat de saus inkoken (heeft eigenlijk de voorkeur).
Warm in de tussentijd de vega balletjes op, en maak aardappelpuree van kruimige aardappels die je ook hebt gekookt. Gebruik hiervoor een beetje melk na het stampen, een snufje nootmuskaat en grasboter.
Serveer alles met elkaar en overgiet wat druivensap saus over de balletjes en de aardappelpuree: eet smakelijk!
Bruine bonen -maiswrap
Wraps behoren tot de allersnelste gerechten die je op tafel kunt toveren. Bruine bonen zijn ontzettend voedzaam en dus een mooie vleesvervanger. Voor een lekkere bite voegen we er maïskorrels aan toe. Koop daarnaast wraps, Heinz Frito Chili, gemengde sla, munt, paprika in verschillende kleuren, en rode ui. Je voelt al waar dit heengaat waarschijnlijk! Roerbak even snel de paprika, blus af met de bruine bonen, maïs en munt, die je ook opwarmt. Warm ondertussen in de oven de wraps op, plaats hier wat sla op, wat bruine bonen mengsel en rond af met dun gesneden rode uienringen. Als saus gebruik je de Heinz Frito Chili, voordat je de wrap oprolt. Geniet ervan!