Je voelt je niet helemaal lekker in je vel zitten. Om het minste geringste kun je je tranen de vrije loop laten, wat logisch is aangezien je ook nog eens slecht slaapt. Niet één ochtend sta je uitgerust op, integendeel: je voelt je vaak dood- en doodmoe. Je bent wat somberder dan voorheen en kunt je nergens toe aanzetten. Daarbij komt ook nog eens dat je je wat houteriger lijkt te bewegen, vaker dingen omstoot; je motoriek lijkt niet meer helemaal soepel te lopen. Wat is er toch met je aan de hand? Wie dergelijke klachten ervaart zou zomaar eens een dopamine tekort kunnen hebben. Wat je daartegen kunt doen en welke symptomen hier zoal bij horen lees je in dit artikel.
Wat zijn de symptomen van een dopamine tekort?
Waaraan herken je een mogelijk dopamine tekort? De onderstaande symptomen kunnen te wijten zijn aan een dopamine tekort, maar let wel: ook andere aandoeningen kunnen deze symptomen met zich meebrengen. Het is daarom verstandig altijd even je huisarts te raadplegen.
Dopamine tekort is o.a. te herkennen aan:
- Moeilijk in slaap vallen, meermaals wakker worden ‘s nachts en weer vroeg wakker worden zonder uitgerust te zijn
- Afname van levensvreugde; daar waar je voorheen wel kon genieten, lukt dit nauwelijks nog
- Gebrek aan concentratie en aandacht
- Minder initiatief nemen
- Het ontwikkelen van depressieve, sombere gevoelens en gedachten
- Minder zelfbeheersing
- Fysieke problemen met coördinatie en balans
- Afname van je libido
- Weinig eetlust
Wat is dopamine eigenlijk?
Dopamine is een neurotransmitter (wat een chemische stof is) die wordt aangemaakt en uitgescheiden in de hersenen. Dat aanmaken kan gebeuren bij het gevoel van een beloning bijvoorbeeld, maar ook bij plezier. Zo kan sporten dopamine opleveren (‘het geluksgevoel’), maar ook vele andere fysieke en emotionele zaken zorgen voor de aanmaak van dopamine. Denk aan het nemen van een koude douche of ijsbad, tot sociale activiteiten en niet te vergeten seks! De geneugten des levens, maar ook fysieke inspanningen en het feit dat je beloond wordt – of jezelf beloont; het kan allemaal zorgen tot aanmaak en afgifte van dopamine in de hersenen.
Wanneer extra vatbaar voor dopamine tekort?
Wie een prikkelarm bestaan leidt (of lijdt..), met weinig (fysieke) ervaringen, inspanningen en sociale contacten, kan een tekort aan dopamine krijgen. Maar ook bepaalde aandoeningen, zoals neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, of een niet goed werkende schildklier, maar ook verslavingen en stress kunnen leiden tot een verminderde dopamine aanmaak. Niet voor niets wordt er vaak naast medicatie en therapie door psychiaters geadviseerd om vooral ook dagelijks te wandelen en/of te sporten.
Uitgebreide achtergrondinformatie
Heb jij de indruk dat je wel eens een dopamine tekort zou kunnen hebben? Lees dan vooral de tips van Björn Deusings van timemanagement.net! Hoe kun je ervoor zorgen dat je op effectieve wijze je dopamine tekort kunt stimuleren en wat werkt wel of niet voor jou?
Beeldmateriaal: Pexels