Ben je van plan om gezonder te gaan eten? Gezond koken ligt daar natuurlijk aan ten grondslag. Maar het kan soms best moeilijk lijken om eraan te beginnen: hoe kun je het nu het best aanpakken? Gelukkig zijn er veel eenvoudige tips die je direct kunt toepassen in de keuken. Lees gauw verder!
Kook met gezonde ingrediënten
De basis begint bij het kiezen van de ingrediënten. Kook met veel groenten en vezelrijke producten. Als je groenten de hoofdrol laat spelen in een gerecht, krijg je veel vitamines binnen. Verkies volkoren producten boven producten zonder volkoren, bijvoorbeeld bij pasta of rijst. Laat bewerkte producten links liggen: kook liever met zoveel mogelijk onbewerkte producten. De kans is aanwezig dat je (weer) plezier moet krijgen in koken, dus lees je hier vooraf goed over in. Kennis maakt het koken namelijk alleen maar leuker! Weet bijvoorbeeld ook welke pannen je bij welk gerecht moet gebruiken. Een voorbeeld: hapjespannen zijn perfect voor het bereiden van eenpansgerechten. Je kunt in zo’n pan eenvoudig roerbakken. En zo valt er per product en ingrediënt in de keuken wel iets bij te spijkeren!
Minder vetten en zouten gebruiken
Veel mensen krijgen te veel vetten binnen bij het koken. Wil je dit verminderen? Kook dan zo min mogelijk met vette ingrediënten, zoals rood vlees of kaas. Ook kun je maar beter minder boter en olie gebruiken. Een beetje is prima, maar je hebt geen grote laag nodig in je pan. Nog een idee: kook bijvoorbeeld groenten in een kookpan met water, in plaats van in een koekenpan met boter of olie. Met een complete pannenset haal je meteen de benodigde pannen in verschillende groottes in huis: dat is wel zo handig. Ook veel zout is ongezond. Probeer dus zo min mogelijk of liever geen zout toe te voegen aan het eten. Gebruik kruiden als smaakmaker!
Maaltijden plannen
Ligt bij jou het gevaar op de loer dat je last-minute toch een ongezonde keuze maakt, bijvoorbeeld omdat je honger hebt? Toch eten thuis laten bezorgen, of een pizza in de oven stoppen omdat je nog geen goede maaltijd hebt bedacht: het zijn bekende problemen. De oplossing? Plan je maaltijden! Als je op maandag al weet wat je die donderdag gaat eten, is het een stuk eenvoudiger om het maaltje daadwerkelijk te bereiden. Al helemaal als je de benodigde ingrediënten al in huis hebt. Doe daarom weekboodschappen – zo verminder je ook direct de kans op impulsaankopen. Misschien is het zelfs een idee om de maaltijden alvast (deels) te preppen, zodat je er tijdens drukke dagen alleen nog pasta bij hoeft op te warmen of aardappelen bij hoeft te koken.
Portiegrootte controleren
Let op de portiegrootte die je op je bord schept. Vaak eten we namelijk meer dan daadwerkelijk nodig is. Mocht je een intensieve fysieke dag hebben gehad, is dit soms natuurlijk nodig. Anders kun je proberen om je portie te verkleinen. Heb je toch nog meer trek? Maak dan meer van de ingrediënten met weinig calorieën, zoals groenten. Daar kun je vaak nog prima een beetje van opscheppen.