De overgang, helaas ontkom je er als vrouw niet aan. Toch heerst er ook nog heel veel onwetendheid over dit onderwerp. Zo wordt er nog altijd gesproken over vrouwen die in de ‘menopauze’ zijn en worden de termen overgang en menopauze lukraak door elkaar gebruikt. En dit terwijl het twee totaal verschillende dingen zijn. De menopauze is de laatste menstruatie. Je kunt dus niet jaren in de menopauze zijn. Meestal worden hiermee de overgangsklachten bedoeld die zowel voor als na de menopauze kunnen ontstaan.
Waar de eerste menstruatie meestal als een feestelijk moment wordt beschouwd, zien veel mensen de overgang juist enkel als kommer en kwel. Horrorverhalen van stemmingswisselingen, opvliegers en gewichtstoename vliegen je om de oren. Hoewel je enige klachten niet kunt voorkomen, hoeven ze gelukkig echter niet overheersend te zijn. Seemenopause.com begrijpt de overgang en heeft op basis van wetenschappelijke feiten en de ondersteuning van ervaringsdeskundigen enkele supplementen ontwikkeld die hierbij kunnen helpen. Daarnaast staan ze dagelijks vrouwen bij met advies en tips om zo de overgang makkelijker door te kunnen komen.
Gezonde levensstijl
Het is vooral belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden. Een vrouw die veel fitter de overgangsperiode in gaat, zal over het algemeen ook minder klachten ervaren dan een vrouw die rookt, drinkt, overgewicht heeft en te weinig beweegt. Logischerwijs kunnen dus al veel klachten vermeden worden door simpelweg de levensstijl aan te passen.
Gezonde voeding speelt hierbij al een enorme rol. Wees je ervan bewust dat je lichaam door hormoonschommelingen ook sneller tekorten kan oplopen. Hierdoor is het nog belangrijker om voldoende vitamines en mineralen uit voeding te halen. Probeer daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Supplementen kunnen helpen om tekorten te voorkomen en lekkerder in je vel te zitten, maar de basis haal je altijd uit je voeding.
Beweeg voldoende
Door de overgangsklachten kunnen ook de spieren en gewrichten zwakker worden. Je kunt dit voorkomen door extra veel te bewegen. Dat betekent zeker niet dat je elke dag richting de sportschool moet gaan, maar wel dat je minimaal dertig minuten matig tot intensief beweegt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen. Vergeet ook niet dat de kilo’s er sneller aan kunnen komen gedurende de overgang. Vrouwen blijken tijdens de overgang gemiddeld zeven kilo aan te komen. Dit kun je voorkomen door te blijven bewegen en je voedingspatroon aan te passen.
Praat over seks
Veel vrouwen ervaren problemen in de slaapkamer gedurende de overgang. Vaginale droogheid is bijvoorbeeld een bekend fenomeen. Hierdoor is seks veel minder prettig en daalt het libido misschien wel tot het nulpunt. Het is wel belangrijk om in gesprek te blijven met je partner. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om het leuker te maken in de slaapkamer en de pit er in te houden binnen jullie relatie.