De helft van de volwassenen krijgt in het leven te maken met één of meerdere psychische aandoeningen. Onder jongeren is het aantal suïcides ongekend hoog. Terwijl steeds meer mensen dringend hulp nodig hebben, is het wachtlijstprobleem in de ggz nóg niet opgelost. Ook staat het recht op vrije artsenkeuze ter discussie. De kans op passende zorg neemt daardoor nog verder af en zorg wordt voor velen onbetaalbaar. Hoe lang accepteren we dit nog?
Teken de petitie: niemand mag onnodig psychisch lijden
Steeds verder in de put
Als je bent vastgelopen, doe je er alles aan om mee te blijven doen, om niet uit te vallen van werk of studie. Professionele hulp zoeken is een hele stap. Maar dan… je komt op een wachtlijst en klachten verergeren. Je ziet dat je eerder terecht kunt bij een hulpverlener om de hoek. Precies het soort hulp dat jou kan helpen. Maar nee, dat wordt niet vergoed door de verzekeraar. De tijd tikt door. Studeren of werken lukt niet meer. Naar de sportclub is een te grote opgave. Met vrienden afspreken is je te veel. De gevolgen nemen toe. Je ziet geen uitweg, je staat er voor je gevoel alleen voor. Psychisch lijden kunnen we niet altijd voorkomen, maar wél onnodig lijden. Onnodig omdat de zorg beter geregeld kan worden. Onnodig omdat er wel zorg is, maar de toegang wordt geweigerd.
Toegang tot psychische gezondheidszorg verslechtert
Steeds meer mensen worstelen met psychische klachten en steeds vaker vallen mensen uit van werk of studie, omdat ze niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. Dit is de status in Nederland:
- Mensen wachten vaak een half jaar tot twee jaar op een behandeling
- Zorg is voor velen onbetaalbaar door de vele eigen bijdragen
- Mensen wordt vaak de toegang tot een behandeling geweigerd
- De vrijheid wordt je ontnomen om een passende behandelaar te vinden
Als we het zorgstelsel beter inrichten, kan veel leed worden voorkomen. De vorige negen kabinetten zijn niet in staat geweest de problemen in de ggz op te lossen. Dat moet beter. Daarom startte MIND in september 2023 de petitie ‘Niemand mag onnodig psychische lijden.’ Deze petitie zullen we na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november aanbieden aan de nieuwe Tweede Kamerleden met de oproep om het zorgstelsel beter in te richten.
Daarom doen we een oproep aan de politiek:
- Kom de zorgplicht na: iedereen heeft recht op geestelijke gezondheidszorg
- Verander het zorgstelsel: niemand moet langer wachten dan is afgesproken
- Garandeer toegankelijke zorg voor iedereen: maak zorg en ondersteuning niet afhankelijk van het inkomen
- Behoud de vrije artsenkeuze: iedereen heeft toegang tot een passende behandelaar, zonder daar extra voor te betalen.
- Zet verbetering van de jeugdzorg bovenaan: kinderen en jongeren moeten direct toegang krijgen tot jeugd-ggz
- Stop de concurrentie tussen zorgaanbieders: zorg gaat over mensen en niet alleen over geld
- Investeer in inkomen en kansen op werk: bestaanszekerheid voor mensen met psychische klachten draagt enorm bij aan herstel
- Faciliteer laagdrempelige voorzieningen: iedereen moet dichtbij huis naar een plek kunnen gaan voor steun en lotgenotencontact
Wat jij op dit moment kunt doen om de zorg in Nederland te verbeteren? Teken de petitie.