Iedereen is wel eens bang. Maar wat nou als je vaak of erg bang bent, zonder dat daar een logische reden voor is? Angst kan dan een behoorlijke invloed hebben op je leven en dat van jouw omgeving. Eén op de vijf mensen in Nederland maakt in zijn of haar leven een angststoornis door.
Waar komt angst vandaan?
Angst is een natuurlijke en gezonde reactie op (dreigend) gevaar, die ons lichaam klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Deze emotie, die teruggaat tot onze voorouders die in het wild leefden, gaat gepaard met diverse lichamelijke reacties zoals een versnelde hartslag, zweten en trillen. Hoewel angst een normaal onderdeel van het leven is, kunnen sommige mensen last hebben van overmatige angst zonder duidelijke reden, wat kan leiden tot angststoornissen zoals specifieke fobieën, sociale angststoornissen, paniekstoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen.
Omgaan met angst
Paniekaanvallen, die vaak gepaard gaan met intense lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en duizeligheid, kunnen een vicieuze cirkel van angst en lichamelijke klachten veroorzaken. Deze angst kan leiden tot vermijdingsgedrag, wat de angst juist in stand houdt. Het begrijpen van deze reacties en het zoeken naar passende behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, kan mensen helpen om grip te krijgen op hun angst en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Speciaal voor mensen met angstklachten en/of hun naasten hebben we een special ontwikkeld genaamd ‘Aandacht voor angst’. Tijdens de 10-daagse special, wordt er om de dag een e-mail verstuurd met informatie, uitleg en tips over verschillende onderwerpen over angst. Ook komen ervaringsdeskundigen aan het woord.
Heb je ook last van angstklachten?