Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis (meestal kortweg borderline genoemd) ervaart veel instabiliteit in zijn of haar leven. Abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag zijn kenmerkend voor een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Wat is borderline?
Een leven waarin alles van een leien dakje gaat, is eerder uitzondering dan regel. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen. Maar bij sommige mensen zijn veranderingen, mislukkingen en heftige conflicten eerder regel dan uitzondering. Ze beginnen impulsief en vol enthousiasme aan bijvoorbeeld een nieuwe opleiding. Of ze vertellen dolgelukkig over hun nieuwe grote liefde. Vaak is de situatie een paar maanden later helemaal veranderd. Er zijn mensen die dit vaak overkomt en die steeds opnieuw vastlopen in hun leven. Dit kan mogelijk wijzen op een borderline-persoonlijkheidsstoornis.
Borderline en leeftijd
De beperkingen als gevolg van de aandoening zijn op jongvolwassen leeftijd het grootst en nemen daarna geleidelijk af. De neiging tot het hebben van heftige emoties, impulsiviteit en intensiteit in relaties blijft vaak het hele leven aanwezig; maar mensen die in therapie gaan vertonen al in de loop van het eerste jaar van hun behandeling verbetering. Op de leeftijd van 30 tot 50 jaar bereikt de meerderheid van de mensen met borderline grotere stabiliteit in hun relaties en in het werk.
Tips bij borderline
Lees de 10 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang hem direct.