Je hoort het iedere dag op de radio of in het nieuws: er zijn gewonden gevallen in het verkeer. Helaas ben je deze keer zelf het slachtoffer. In de meeste situaties geldt: wie eist, bewijst. Welk bewijsmateriaal heb je precies nodig voor het claimen van je schadevergoeding?
Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal
Als je gewond bent geraakt door een verkeersongeval, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt. Denk hierbij aan:
- Een ingevuld en ondertekend schadeformulier. Onderteken nooit iets waar je het niet mee eens bent. Neem ook altijd één helft van het schadeformulier mee naar huis. De achterkant van het formulier kun je thuis invullen.
- Gegevens van getuigen. Zij kunnen op een later moment een verklaring afleggen over wat er precies is gebeurd.
- Foto’s van de verkeerssituatie, je verwondingen en andere schade aan persoonlijke eigendommen. Je kunt bijvoorbeeld foto’s maken van hectometerpaaltjes, zodat duidelijk is waar het ongeval precies heeft plaatsgevonden. Of van de verkeersborden die erop wijzen dat je op een voorrangsweg reed toen je werd aangereden door de andere verkeersdeelnemer. Maak daarnaast ook foto’s van letselschade: alle zichtbare schade aan je lichaam en aan eigendommen zoals het voertuig, kleding en sieraden.
- Ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis om je verwondingen te laten behandelen. Doe dit ook als je slechts lichte verwondingen heeft opgelopen. Het bezoek aan een arts wordt in het medisch dossier genoteerd en is daarmee ook belangrijk bewijsmateriaal in de letselschadezaak.
Als jij en de tegenpartij geen schadeformulier bij de hand hebben, is het belangrijk dat je de gegevens van de tegenpartij noteert. Je kunt hierbij denken aan de volledige naam, het adres, de verzekeringsgegevens en het kenteken van de tegenpartij. Je kunt dan op een later moment het schadeformulier invullen.
Zijn er geen getuigen van het ongeval? Dan kun je kijken of er straatcamera’s op de plek van het ongeval staan gericht. Dit is vooral belangrijk als de dader na het ongeval is doorgereden.
Wat moet je doen als de dader is doorgereden?
Een verkeersongeval is vaak een heftige gebeurtenis. Helaas gebeurt het regelmatig dat sommige verkeersdeelnemers daar nog een schepje bovenop doen door niet te stoppen, maar door te rijden. Dit zorgt vaak voor veel ongeloof. Wanneer je door een motorvoertuig bent aangereden, kunt je in deze situatie jouw schadevergoeding laten claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet daarvoor wel:
- Minstens één getuige hebben van het ongeval. Als er geen getuigen zijn, is het belangrijk dat je uitzoekt of er straatcamera’s op de plek van het ongeval staan gericht. Je kunt daarnaast ook een oproep doen in de lokale supermarkt of via social media. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld vanuit zijn woning iets heeft meegekregen van het ongeval.
- Direct aangifte hebben gedaan van het ongeval als je het kenteken heb kunnen noteren. Heb je het kenteken niet kunnen noteren? Dan moet je binnen 14 dagen aangifte doen van het ongeval.
Als je aan deze eisen voldoet, neemt het Waarborgfonds Motorverkeer de schadeclaim in behandeling.
Wat moet je doen met het verzamelde bewijsmateriaal?
Maak altijd kopieën van het bewijsmateriaal dat je hebt verzameld. Het originele bewijsmateriaal bewaart je zelf. De kopieën kun je aan een ervaren jurist overhandigen. Een jurist kan helpen bij het claimen van de schadevergoeding na een verkeersongeval. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de juridische stappen.
Wist je gratis juridische hulp inschakelen? De verzekeraar van de tegenpartij moet namelijk ook de buitengerechtelijke kosten van een letselschade-expert vergoeden. Letselschadebureau JBL&G biedt daarom volledig gratis juridische hulp bij letselschade. Je kunt hier terecht met het verhaal en het bewijsmateriaal dat je hebt verzameld. Dan gaat jouw persoonlijke jurist voor je achter de maximale schadevergoeding aan.