Plezier hebben in je werk wil iedereen. Natuurlijk kan zo nu en dan de werkdruk oplopen. Hierbij blijft het belangrijk om, hoewel er veel van je gevraagd wordt, je privéleven in het oog te houden. Die balans vinden kan een uitdaging zijn. Raakt de balans uit evenwicht dan kan dat leiden tot stress, vermoeidheid en serieuze gezondheidsklachten. Zo herken je of de werk-privé balans ongezond is.
1. Je staat altijd ‘aan’
Sta je altijd ‘aan’ en voelt het alsof je voor werk altijd bereikbaar moet zijn? Dan check je vast constant e-mails, berichten en beantwoordt zelfs telefoontjes buiten werktijd en is ontspanning ver te zoeken.
Tip: Stel grenzen en zet jezelf ‘uit’ voor werk na werktijd en bespreek met je werkgever wanneer je wel bereikbaar bent.
2. Vermoeidheid en energieloos
Heb je aan het eind van de dag geen energie meer voor vrienden, familie of hobby’s, kan dat een teken zijn dat werk overheerst. Chronische vermoeidheid kan leiden tot een lagere productiviteit, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt en misschien eindigt in een burn-out.
Tip: Zorg voor voldoende rust en plan momenten van ontspanning in. Maak bewust tijd vrij voor jezelf en activiteiten die je energie geven.
3. Relaties lijden eronder
Werkdruk kan een negatieve invloed hebben op je partner, kinderen en vrienden. Het uit zich vaak in irritaties, vermoeidheid en minder tijd en aandacht hebben.
Tip: Laat je omgeving weten wat er speelt en vraag hulp om de druk thuis te verminderen.
4. Toenemende gezondheidsklachten
Een ongezonde balans tussen werk en privé kan leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, slaapstoornissen en zelfs hart- en vaatziekten. Veelal veroorzaakt door stress; je wil immers overal de beste versie van jezelf zijn, wat de werkdruk bemoeilijkt.
Tip: Luister naar je lichaam. Als je gezondheidsklachten ervaart, raadpleeg een arts of coach om te kijken wat je kunt veranderen.
5. Werk neemt alle ruimte in
Maak je je zorgen over deadlines of wat er speelt op werk, zelfs als je daar niet bent, kan dit een teken zijn dat het mentaal te veel ruimte inneemt. Dit kan leiden tot stress en angstgevoelens.
Tip: Probeer mindfulness of meditatietechnieken om je gedachten te kalmeren en meer in het moment te leven.
6. Dalend werkplezier
Ironisch genoeg leidt een ongezonde werk-privé balans vaak tot minder werkplezier en lagere prestaties. Je kan immers niet genieten van je werk en daardoor word je minder productief. Een duidelijk signaal dat het tijd is voor verandering.
Tip: Praat over de werkdruk en zoek naar oplossingen om je werkschema realistischer te maken. Of stel een cv op aan de hand van veel handige voorbeelden en ga op zoek naar iets nieuws.
Balans herstellen
Met deze tips kun je de balans tussen privé en werk herstellen:
– stel grenzen en geef aan wanneer je werkt en wanneer niet;
– leer ‘nee’ te zeggen tegen extra taken of verplichtingen;
– zorg voor ontspanning en beweging om stress te verminderen en energie op te laden;
– houd je werkuren in de gaten en werk niet standaard over, probeer taken binnen werktijd af te ronden of pak het de andere dag weer op;
– vraag hulp als het nodig is; een coach, therapeut of werkgever kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je situatie en oplossingen te vinden.
Heb je iets herkent in dit artikel? Misschien heb jij last van een ongezonde werk/privé balans. Door goed op signalen zoals vermoeidheid, stress en relatieproblemen te letten, kun je tijdig ingrijpen. Onthoud dat jouw gezondheid en welzijn altijd prioriteit moeten hebben. Een gezonde balans geeft immers meer werkplezier.