Handen waar het zweet vanaf druipt, klotsende oksels en zelfs zweten over het hele lichaam. Meer zweten dan je lief is, is minder onschuldig dan het lijkt. Een depressie, angsten en sociale isolatie liggen bij hyperhidrosis vaker op de loer dan tot nu toe werd gedacht. Wat is er tegen overmatig zweten te doen?
Dat overmatig zweten meer is dan grote zweetplekken, ontdekten onderzoekers laatst. Ze vergeleken mensen die wel en niet overmatig zweten (hyperhidrosis) uit Vancouver, Brits-Columbia en Shanghai. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kans op een angststoornis en depressie bijna drie keer zo groot is bij patiënten die extreem zweten.
Wat opvalt is dat veel mensen en zelfs huisartsen, nog steeds denken dat er simpelweg niets te doen is aan kletsnatte voeten en handen, en dat het ‘erbij hoort’, weet Noor van Oosten, dermatoloog bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Overmatig zweten: 1 op de 100 mensen
Geschat wordt dat 1 op de 100 mensen last heeft van overmatig zweten. Omdat een behandeling wel degelijk mogelijk is en belangrijk is, opent het Meander Medisch Centrum in februari het Hyperhidrosis Expertisecentrum. Bijzonder is de samenwerking tussen meerdere specialisten. Het is voor het eerst in Nederland dat een compleet team, inclusief internist en medisch psycholoog, betrokken is bij de behandeling van overmatig zweten. “Een psycholoog heeft tot nu nog niet niet vaak een rol gespeeld bij de behandeling van hyperhidrosis. Wij vinden het belangrijk dat hier wel aandacht voor is als mensen last hebben van sociale isolatie, een depressie of angsten”, zegt Van Oosten.
Weinig aandacht voor de psychische gevolgen
Tot voor kort was er weinig aandacht voor de psychische gevolgen van hyperhidrosis, ook omdat niet veel over bekend was. “Eenzaamheid, angst en zelfs een depressie komen inderdaad voor. Hoe vaak weten we niet precies. We kunnen wel stellen dat mensen die extreem zweten er continu mee bezig zijn. Als ze vooral zweten onder oksels, wordt er rekening gehouden met het kopen van kleding. Er wordt nagedacht over de kleur en gekozen voor alleen maar zwarte of donkere kleding, zodat natte plekken niet opvallen. We horen ook vaak dat mensen meerdere keren per dag een schoon shirt aantrekken.”
Geen onschuldige kwaal
Mensen die overmatig zweten, schamen zich er bijna altijd voor. Mensen met hyperhidrosis zweten bijvoorbeeld over hun hele lichaam, of hebben juist altijd kletsnatte handen, voeten, oksels of een bezweet voorhoofd. De grootste angst is dat anderen dit zien. Een lange tijd werd hyperhidrosis niet als aandoening gezien, maar als een onschuldige kwaal. Onterecht, vindt Van Oosten. “Er zijn zelfs mensen die hun werk niet meer kunnen doen door het zweten. Zoals bijvoorbeeld secretarieel werk met veel papier, of werk waarbij je vaak je handen moet schudden. Dat is niet fijn als je kletsnatte handen hebt. Je kunt je voorstellen dat dit ook psychische gevolgen heeft. En door de angst om te zweten kun je juist nóg meer gaan zweten.”
Behandeling hangt af van zweetklachten
Vanuit het behandelcentrum in Amersfoort wordt bekeken welke behandeling het beste past bij de klachten die iemand heeft. Dit kan heel verschillend zijn, omdat de één juist last heeft van een kletsnat voorhoofd en de ander van klotsende oksels. “De internist of endocrinoloog is bijvoorbeeld belangrijk bij iemand die zweet over het hele lichaam (gegeneraliseerde hyperhidrosis). Dit kan namelijk betekenen dat een andere aandoening het zweten veroorzaakt en juist dat behandeld moet worden. Aan de dermatoloog is het om te bepalen om welke vorm van hyperhidrosis het gaat, wat de opties zijn en of andere specialisten daarbij kunnen helpen. Natuurlijk zijn er ook nog de meer bekende behandelingen zoals met botox en de MiraDry-behandeling, waarbij zweetklieren in de oksel verhit en vernietigd worden.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.