Mica, de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Mica is een glinsterend gesteente dat vanwege haar mooie glans gebruikt in onder andere make-up, verzorgingsproducten, auto’s, verf en elektronica. Sterker nog, er is bijna geen elektronica of glitteroogschaduw of -lippenstift zónder deze grondstof te vinden. Maar deze feestelijke glitter en glans heeft ook een keerzijde. Er komt kinderarbeid aan te pas én de winning van mica is gevaarlijk voor de micadelvers.
Gevaarlijke micamijnen
De winning van dit glinsterende gesteente gebeurt voornamelijk in China, India en Madagaskar. Micamijnen zijn vaak met de hand gegraven, diepe mijnen waar hele families in werken met gevaar voor eigen leven. Met hamer en beitel wordt mica uit het gesteente gebikt, gezeefd en gewogen. Omdat de mijnen vaak door families zelf zijn gegraven en vaak ook nog illegaal zijn, is er een grote kans op instorting van de mijnen. De families krijgen niet veel voor de micawinning betaald, waardoor de hele familie mee moet helpen, soms al kinderen vanaf 4 jaar oud.
Synthetische glitter
Er zijn alternatieven voor het gebruik van deze grondstof in cosmetica zoals synthetische mica, ook wel synthetische fluorflogopiet genoemd. Synthetische mica wordt in het lab gemaakt door een chemisch proces. En ook deze synthetische variant glimt en glanst. Waarom niet alle make-upproducenten direct overstappen op de synthetische variant? Synthetische mica is duurder, waardoor veel fabrikanten ondanks alles de natuurlijke variant verkiezen in hun producten.
Check jouw make-up
Checken of er mica in jouw make-up of verzorgingsproducten zit? Mica vind je terug in de ingrediëntenlijst op de verpakking van de producten óf op de website van het merk. Check je douchegel, shampoo, tandpasta, bruisballen, dagcrème, nagellak en je make-upproducten op deze grondstof. Alternatieve producten zónder mica vind je onder andere bij cosmeticamerk Lush. Lush gebruikt sinds 2018 enkel nog synthetische mica in hun producten. Ook zijn er merken die zich hebben aangesloten bij het Responsible Mica Initiative (RMI). Deze organisatie zet zich in voor eerlijke en verantwoorde werkomgeving voor micadelvers in India.
Ook interessant: nu je toch bezig bent met het checken van de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten, deze ingrediënten zie je juist wél graag terug op de ingrediëntenlijst.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Pexels