De ene na de andere fashiontrend vliegt ons om de oren. Logischerwijs ontstaat er een constante behoefte aan nieuwe items om je garderobe aan te vullen. De fast fashion industrie speelt hier handig op in: dagelijks worden er massa’s aan kleding geproduceerd met nieuwe ontwerpen. Het gevolg? Er worden bergen met kleding verkocht én vervolgens ook weer weggegooid. Kleding is al gauw niet meer modieus én van slechte kwaliteit waardoor het snel slijt en niet kan worden hergebruikt.
Zo meld de nieuwspagina van het Europees Parlement dat de textielsector in 2020 de op twee na grootste bron van waterverontreiniging en landgebruik. Daarnaast wordt er maar 1% van alle kleding gerecycled of hergebruikt. En de kleding die wel wordt ingezameld? Die beland vaak ook op een grote afvalhoop zoals de Fast Fashion Desert in Chili. Met een goed hart wordt kleding ingezameld. Maar een groot deel van onze kleding bestaat uit synthetische stoffen die snel slijten en daardoor niet lang meegaan of snel gaan stinken. En daar kunnen ze in andere landen ook weinig mee. Dat kan anders. Nee, dat móét anders. Het goede nieuws? Ook jij kunt invloed uitoefenen op de mode-industrie. Wat kun je doen om die berg kledingafval te verkleinen? En waar koop je duurzame kleding?
Vermijd merken die aan fast fashion doen
Hoe weet je of het merk waar je kleding wil kopen duurzaam is? De website van het merk is een indicatie voor de mate van duurzaamheid. Op onderstaande punten kun je letten. Let wel: veel bedrijven doen aan greenwashing. Baseer je gevoel over een merk daarom op het totaal van je analyse in plaats van op één van deze vragen.
- Kun je makkelijk informatie vinden over duurzaamheid?
- Wordt er meetbaar bewijs geleverd over de mate van duurzaamheid? Denk aan cijfers of instanties waarmee het merk samenwerkt
- Wordt er op de productpagina’s ook informatie gedeeld over duurzaamheid?
- Heeft het merk een duurzaamheidscertificaat?
- Is er een Sustainability Report?
- Strooit het merk met beloftes zonder bewijs? Denk aan “we zijn bezig met…” of “we doen ons best voor…” Dan heb je een rode vlag te pakken
- Heeft het merk elk seizoen een nieuwe collectie? Ook dit is een rode vlag
Koop gezonde stoffen
Welke materialen wil je wel en niet in je kledingkast hebben? Het is belangrijk om materialen te kiezen die lang meegaan. Zo blijft je kleding langer mooi en hoef je minder weg te gooien. Kleding van goede materialen kan daarnaast ook makkelijker worden hergebruikt. Met een synthetische stof is het vrijwel onmogelijk om hier een nieuw shirt van te maken. Ga voor hennep, linnen, EcoVero (een milieuvriendelijk alternatief voor viscose), biologisch katoen, biologische wol, bamboe of Tencel.
Support goede merken
Waar koop je duurzame kleding? Er zijn veel kledingmerken die bezig zijn met duurzaamheid. Deze merken zijn vaak nog relatief klein in vergelijking met fast fashion giganten. Hoe vind je al die duurzame initiatieven? Check De grote en eerlijke merkenindex van Sara Dubbeldam. Op haar website When Sara Smiles deelt Sara een index waarmee je per kledingcategorie kunt zoeken naar merken die duurzame items verkopen. Zo kun je duurzame merken ontdekken voor alle kledingcategorieën. Handig!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Pexels