Zonnebrandcrème is een essentieel product voor een gezonde huid. Of je nu een dagje naar het strand gaat, een lange wandeling maakt of gewoon de dagelijkse boodschappen doet, het is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar wat zit er eigenlijk in die zonnebrandcrème die je zo trouw smeert?
Zon? Smeren! Dat weten we en doen we (meestal) braaf. Maar wat weet je eigenlijk over zonnebrandcrème? Waarom zorgt een crème er voor dat je niet verbrandt? En wat zijn eigenlijk chemische filters? Laten we eens kijken naar de belangrijkste ingrediënten.
Stoffen in zonnebrandcrème
1. Chemische en minerale filters
In zonnebrandcrèmes zitten UV-filters. UV-filters beschermen je huid tegen verbranding door UV-straling van de zon en van zonnebanken. Ook verkleinen UV-filters in zonnebrandproducten de kans op huidkanker en snelle veroudering van je huid. Er zijn twee typen UV-filters: UV-filters op minerale basis en chemische UV-filters. UV-filters op chemische basis trekken in de huid en nemen daar schadelijke UV-straling op. UV-filters op minerale basis vormen een dun laagje over je huid en nemen ook schadelijke UV-straling op.
Minerale UV-filter: Voorbeelden van minerale UV-filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Deze stoffen zijn geschikt voor de gevoelige huid en maken je huid een beetje wit bij het insmeren. Wil je geen witte waas op je huid? Kijk dan naar de term ‘nano’. De deeltjes waaruit deze stoffen bestaan, zijn in dit geval kleiner dan 100 nanometer. Als er titaniumdioxide [nano] of zinkoxide [nano] in het zonnebrandproduct zit, wordt je huid niet wit bij het insmeren.
Chemische UV-filters: De stoffen homosalaat en octocryleen vallen onder de chemische UV-filters. Meestal voegen producenten aan producten met octocryleen ook nog andere UV-filters toe, omdat octocryleen alleen niet sterk genoeg is. Dit verhoogt de SPF van het product. Octocryleen kan ook andere UV-filters versterken. Een UV-filter als homosalaat houdt de UV-straling tegen, waardoor de stoffen in de zeep niet afbreken. Zonnebrandproducten met chemische UV-filters zijn veilig te gebruiken. Let wel op: sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen door de stoffen, bijvoorbeeld als je gevoelig bent voor parfum.
2. Antioxidanten
Naast zonnefilters bevatten veel zonnebrandcrèmes antioxidanten. Deze helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen die door UV-straling worden geproduceerd. Veelgebruikte antioxidanten zijn:
- Vitamine E (Tocopherol): Vitamine E is de bodyguard onder de vitamines. Deze belangrijke antioxidant beschermt ons namelijk tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die je weefsels en cellen kunnen beschadigen. De stoffen ontstaan bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen, het drinken van alcohol, luchtvervuiling, roken, stress, of door het gebruik van make-up.
- Vitamine C (Ascorbinezuur): Vitamine C is een vitamine die niet van nature in ons lichaam voorkomt, maar wel een positieve antioxiderende werking heeft en vooral kan worden ingezet tegen huidveroudering.
3. Hydraterende stoffen
Om de huid te voeden en gehydrateerd te houden, bevat een zonnebrandcrème vaak hydraterende ingrediënten zoals:
- Glycerine: Deze stof staat ook bekend als Glycerol, Propan-1,2,3-triol en Trihydroxypropaan. Het is een vochtinbrengende en een vochtvasthoudende stof. Zo helpt het je huid te beschermen tegen uitdrogen. Ook kan het in producten gebruikt worden als verdikkingsmiddel om producten steviger te maken.
- Hyaluronzuur (sodium hyaluronate): Dit is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in onze huid en gewrichten. Hyaluronzuur kan veel vocht vasthouden. De stof kan meer dan honderd keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden! Een krachtig vochtinbrengend middel dat de huid voller maakt en fijne lijntjes vermindert.
- Aloë Vera: Een bekende stof en niet bepaald onbelangrijk voor een zonnebrandproduct. Het heeft een verkoelend en kalmerend effect op je huid. Wel zo fijn als je tóch verbrandt bent.
4. Conserveringsmiddelen en stabilisatoren
Phenoxyethanol en Ethylhexylglycerin zijn conserveringsmiddelen die de groei van bacteriën, schimmels en gisten remt. Door conserveermiddelen aan een product toe te voegen blijft het product langer houdbaar. Let wel op met de houdbaarheid van zonnebrand.
5. Emulgatoren en verdikkingsmiddelen
Deze stoffen zorgen ervoor dat de crème gemakkelijk aan te brengen is en gelijkmatig op de huid blijft liggen:
- Lecithine: Werkt als emulgator en helpt bij het mengen van olie en water in de crème.
- Xanthaangom: Dit is een verdikkingsmiddel dat de textuur van de crème verbetert en ervoor zorgt dat deze niet van de huid afloopt.
Heel wat stofjes dus. En nee, dit is nog lang niet alles. Gelukkig kun je zonnebrandcrème zonder zorgen op je huid smeren. Toch is er over zonnebrandcrème de afgelopen jaren een hoop te doen. Dit beschermingsgoedje zou schadelijker zijn dan niet smeren. We vroegen dermatoloog Koen Quint al eens eerder het hemd van het lijf, want is zonnebrandcrème nou echt schadelijk?
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.