Met de start van het schooljaar op veel plekken in Nederland, start ook weer een hele andere tijd: luizentijd. Ondanks onze verwoede pogingen met capes, gels en kammetjes, krijgt bijna iedere basisschoolleerlingen te maken met hoofdluis. Wat kun je het beste tegen luizen doen? En wat hoeft echt niet?
1. Niet doen: wassen
Luizen moeten bestreden worden, maar de wasmachine heb je daarbij niet nodig. Volgens de richtlijn van het RIVM is het grondig wassen van kleding, lakens en auto’s niet nodig. Er is geen bewijs dat schoonmaken en wassen werkt. Ook weten we zeker dat luizen zich niet via knuffels, lakens, stoelen of banken verspreiden. Simpelweg omdat ze alleen kunnen overleven op de huid en niet op textiel. De beste oplossing? Heel veel kammen.
2. Wel doen: twee weken kammen
Door elke dag en minimaal twee weken lang het haar uit te kammen, voorkom je dat er nieuwe eitjes gelegd worden en kleine luizen uitgroeien tot volwassen hoofdluis. Hier zijn speciale luizenkammen voor.
3. Zo kam je de luizen uit het haar:
- Was het haar van je kind met gewone shampoo.
- Breng na het wassen een ruime hoeveelheid crèmespoeling in het haar. Spoel de crème niet uit.
- Laat je kind het hoofd voorover buigen boven een wasbak.
- Kam het haar van achter naar voor met de luizenkam. Eindig bij de haarpunten.
- Houd ondertussen wit (keuken)papier bij de hand om de kam mee af te vegen. Zo zie je meteen of de luizen van het hoofd afkomen.
- Spoel de crèmespoeling goed uit.
- Maak de kam grondig schoon, zodat de rest van het gezin niet besmet raakt.
4. Anti-luizenmasker
De meeste anti-luizenproducten zijn chemisch. Dimeticon, malathion en permetrine zijn veelgebruikte stoffen. Ze hebben een chemische werking, hoewel nog niet volledig duidelijk is wat op lange termijn de risico’s hiervan zijn. Daarnaast zijn luizen steeds vaker resistent voor de stoffen in anti-luizenmiddelen.
In plaats van een anti-luizenprodcut op chemische basis, kun je ook een natuurlijke shampoo gebruiken, zoals tea-tree olie. Tien druppels tea-tree olie gemengd met zestig druppels olijfolie vormt de basis voor een anti-luizenhaarmasker. Het masker laat je, gewikkeld in folie, ongeveer drie uur lang intrekken. Kam het haar daarna uit met een luizenkam. De olie is niet geschikt voor baby’s of hele jonge kinderen. Gebruik je toch een antihoofdluismiddel? Let er dan altijd op dat het een geregistreerd geneesmiddel is.
Als je kind last heeft van luizen, is het belangrijk om de school, vrienden en bekenden op de hoogte te stellen. Begin met het dagelijks kammen van het haar en hang jassen thuis minimaal 15 centimeter van elkaar. Leen ook geen spullen uit
5. Niet waar: luizen houden van vies haar
Luizen vinden het fijn om zich in schoon haar te nestelen, maar dat neemt niet weg dat vies haar geen schijn van kans maakt! Een parasiet kan net zo goed in ongewassen haar zitten.
6. Niet waar: luizen springen van hoofd naar hoofd
Hoofdluis krijg je alleen van lichamelijk contact. Luizen kunnen niet springen, ze lopen over van hoofd naar hoofd. Een paar seconden is genoeg. Het heeft dus geen zin om knuffels, speelgoed en lakens te wassen.
7. Niet waar: Luizen dood je door op zestig graden te wassen
Het is een fabeltje dat luizen bij minimaal 60 graden doodgaan. Luizen overleven het niet als ze meer dan 24 uur niet op een hoofd zitten, laat staan als ze op een deken of knuffel achterblijven. Heet wassen is dus overbodig.
8. Waar: luizen hebben verschillende kleuren.
Luizen kunnen een andere kleur hebben, maar het is niet zo dat ze dezelfde kleur krijgen als het haar. Het heeft simpelweg met genen te maken. Volwassen luizen grijsblauw van kleur, een luis die net bloed heeft opgezogen is roodbruin.