Op het werk, voor onze computer en in de auto – Nederlanders zitten steeds meer uren per dag. ’s Avonds of in het weekend je schuld inhalen door flink te sporten? Sorry. Zelfs als je dagelijks voldoende minuten beweegt, is lang achter elkaar zitten ongezond. Het geeft een verhoogde kans op chronische ziekten. gezondNU geeft je 10 redenen én tips om de hele dag door te bewegen.
1. Meer energie in je lijf
Bewegen geeft een fit en energiek gevoel. De spieren in je lichaam en de bloedsomloop worden gestimuleerd, waardoor je lijf meer zuurstof binnen krijgt. Frisse lucht happen doet letterlijk de energie stromen.
Tip: Bewegen is niet hetzelfde als sporten bij een club of vereniging! Probeer elke dag ‘gewone’ dingen te doen in de buitenlucht. Fiets naar de supermarkt, wandel tijdens de lunch en maak ’s avonds na het eten een ommetje.
2. Meer rust in je hoofd
Sporten geeft niet alleen meer energie, het geeft ook rust. In plaats van te verdrinken in je gedachten als je in de auto zit of in bed ligt, kun je tijdens het sporten, wandelen of fietsen je maar concentreren op één ding. Dat geeft rust in je hoofd.
Tip: In het weekend is het verleidelijk lekker lui te doen. Maar ga voor (of na) die lekkere, lange film ook iets actiefs doen.
3. Een frissere huid
Bewegen is goed voor je huid: die wordt minder dof en gaat meer stralen. Dat komt doordat de bloedcirculatie er beter van gaat stromen. Hierdoor ziet je huid er gezonder en egaler uit.
Tip: Drink tijdens het bewegen voldoende water. Zo krijgt je huid genoeg vocht binnen.
4. Een strakker figuur
Wie regelmatig beweegt, houdt de spiermassa op peil. Vooral tijdens het afvallen is dit belangrijk, want bij afvallen verlies je niet alleen vet, maar ook spierweefsel. Door te bewegen blijft je figuur strak.
Tip: Wil je snel afvallen? Sport dan niet te intensief. Bij matig bewegen is de vetverbranding het hoogst. Ga bijvoorbeeld wandelen in plaats van hardlopen.
5. Een betere conditie
Iemand met een goede conditie is minder snel buiten adem. Om dit effect te bereiken hoef je niet meteen een halfuur lang te sporten – zoals de beweegnorm voorschrijft. Ook tien minuten fietsen en twintig minuten wandelen is prima. De norm is vijf dagen per week een halfuur bewegen. Het is wel belangrijk dat je minimaal vijf minuten achter elkaar beweegt. Te intensief? Verdeel die vijf minuten over de dag.
Tip: Het voordeel van duursporten is dat je hart geen korte, hoge belasting krijgt te verwerken. Een gestage inspanning is beter in de hand te houden dan een inspanning met pieken en dalen.
6. Een lager risico op hart- en vaatziekten
Bewegen heeft een gunstige invloed op hart en vaten. De bloeddruk gaat omlaag, net zoals het cholesterolgehalte. Heb je geen tijd om te sporten? Ga dan stofzuigen of pak de trap in plaats van de lift. Kleine veranderingen kunnen al effect hebben.
Tip: Snelle training voor je benen? Ga vanuit je stoel opstaan en weer zitten, doe dat elke dag tien keer. Ook goed: loop op je tenen de trap op.
7. Een kleinere kans op diabetes
Het eten van de juiste voeding verlaagt het risico op diabetes, maar ook het hebben van een actieve levensstijl. Bewegen verbetert de suikerstofwisseling, waardoor suiker makkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Tip: Touwtje springen is de meest ideale workout: het kost niets en je doet het gewoon thuis. Tien minuten touwtje springen staat gelijk aan twintig minuten hardlopen.
8. Een lager risico op dikkedarm- en borstkanker
Wie regelmatig lichamelijk actief is, heeft 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker. Lichaamsbeweging verlaagt het aantal vrouwelijke geslachtshormonen en daarmee de kans op borstkanker. Ook afvalstoffen worden mogelijk sneller via de dikke darm afgevoerd, waardoor het risico op dikkedarmkanker met 40 tot 50 procent verminderd.
Tip: Een open deur maar toch nog even zeggen; ook tuinieren en flink stofzuigen is lichaamsbeweging.
9. Sterkere botten
Bewegen remt het proces van botontkalking. Dit geldt met name voor bewegingen waarbij de benen worden belast, zoals hardlopen en tennissen. Ben je iets zwaarder? Dan is het juist verstandiger om sporten op te zoeken die de gewrichten niet belasten, bijvoorbeeld zwemmen of fietsen.
Tip: Twee uur per week flink bewegen is al voldoende om de botten sterker te maken. En: je hebt snel resultaat – na acht weken zijn er al verbeteringen meetbaar.
10. Meer geluk en minder stress
Tijdens het sporten worden ‘geluksstoffen’ aangemaakt. Deze worden endorfinen genoemd. Sporten wordt daarom vaak aangeraden bij mensen met een depressie. Als je het moeilijk vindt om uit jezelf de sportschoenen uit de kast te halen, kan het helpen om een sportmaatje te vinden.
Tip: Een stappenteller is een handig hulpmiddel om het aantal stappen dat je zet te tellen (klein en groot). Een perfecte manier om je te motiveren meer te bewegen.