<-- NIET ACTIEF -->

Uitgebreid je haren wassen of per ongeluk de kraan laten lopen tijdens het afwassen. Zonder dat je het doorhebt, stroomt er weer een liter weg. Dat we gemiddeld 121 water per dag gebruiken is dan ook niet gek – maar wel onnodig. Waarom zijn we niet wat zuiniger? Deze zeven tips maken je bewuster.

1. Koop een douchetimer

We staan gemiddeld negen minuten onder de douche en gebruiken daarbij 51 liter water. En we douchen alleen maar langer. In 1992 stonden we nog 7,5 minuten onder de douche. Korter douchen heeft effect: als iedereen namelijk een minuut korter onder de douche staat, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water. Dit scheelt ook €23,- per jaar. Met een douchetimer blijf je niet lanterfanten onder de douche.

2. Eet eens geen vlees

Voor de productie van een kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig. Water kun je dus ook besparen door een dag (of dagen!) geen vlees te eten. Maak budget paprikasoep of mini-quiches met geitenkaas of leef je uit met bonen.

3. Vang regenwater op

Regenwater opvangen met een emmer lijkt misschien meer iets voor hippies. Maar waarom niet? Het kost geen moeite en het water kun je gebruiken om de planten water te geven of de auto schoon te maken.

4. Gebruik één drinkglas per dag

Je bent misschien geneigd om bij elke keer dat je water, thee of sap drinkt een nieuw glas te pakken, maar dat is niet nodig. Meestal is het glas helemaal niet vies geworden (tenzij je koffie of melk drinkt). Probeer zo min mogelijk glazen op een dag te gebruiken, zodat je ruimte in de vaatwasser bespaart. En dus water, energie en kosten.

5. Vang koud water op uit de kraan en douche

Heb je warm water nodig uit de kraan, ga je douchen of groenten omspoelen? Vaak duurt het even voordat het water warm is. Hierdoor stromen er liters water weg. Vang het koude water op (in een emmer). Het komt altijd van pas, bijvoorbeeld als water voor de plantjes of om je huis schoon te maken.

6. Minder je papiergebruik

We leven in een digitaal tijdperk, maar gebruiken nog steeds heel veel papier. En wie papier zegt, zegt ook water. Om een kilo papier te produceren, is namelijk zo’n 25 liter water nodig. Behoorlijk veel dus! Print dubbelzijdig, recycle, neem een nee-nee-sticker, beperk het gebruik van toiletpapier.

7. Koop kleding van duurzame grondstoffen

De watervoetafdruk van katoen – de meest populaire grondstof voor textiel – is groot. Schrik niet: een katoenen T-shirt kost meer water dan 55 douchebeurten. De hoeveelheid water is afhankelijk van het land van herkomst, het klimaat en de herkomst van het water. Kies eens voor kleding dat duurzaam is geproduceerd. Of vermijd een paar maanden de kledingwinkels.

Geen inspiratie, maar wel zin in een gezonde salade? Dit boek is je redder in nood »